Leniwe ze śliwkami – prawdziwy jesienny comfort food

Leniwe ze śliwkami – prawdziwy jesienny comfort food
10/10 - (1 vote)

Myślę, że leniwe ze śliwkami można nazwać prawdziwie polskim daniem.

Dla mnie to taki prawdziwy jesienny comfort food.

I sposób na to jak w niedługim czasie mieć prawdziwie pyszne jesienne danie.

Śliwki powoli się kończą więc łapcie przepis i biegnijcie do kuchni.

Ja twaróg kupuje jednej konkretnej firmy i on jest w miarę gładki, bez grudek.

I taki tez polecam wam do leniwych jeżeli nie lubicie grudek sera w kluskach.

leniwe :

  • 600 g twarogu
  • 150 g maki pszennej
  • 2 jajka

śliwki :

  • ok. ½ kg śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 – 2 łyżki cukru ( może być brązowy )

dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól

leniwe ze śliwkami

 

Twaróg  z jajkami i mąką zagnieść na w mirę jednolite ciasto.

Jeżeli macie ser grudkowaty, dobrze jest go wcześniej rozgnieść widelcem.

Na stolnicy ciasto podzielić na 4 części.

W razie potrzeby możecie podsypać mąką.

Z każdego kawałka ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm.

Kroić poprzecznie na kawałki, tak żeby powstały romby ( kopytka ).

W dużym garnku zagotować wodę.

Kiedy woda się zacznie gotować zmniejszyć ogień, żeby nie bulgotała za bardzo.

Posolić i wkładać porcjami kopytka.

Wyjmować z wody łyżką cedzakową, najlepiej na sitko minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię.

leniwe ze śliwkami

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestkę.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, wymieszać i wrzucić śliwki.

Wymieszać i smażyć aż zmiękną, ale się nie będą jeszcze rozpadały.

Potrwa to mniej więcej 5 – 10 minut, zależy od wielkości śliwek.

W czasie smażenia śliwki puszczą sok, tak ma być.

Na koniec na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą i smażyć do zrumienienia.

Na zrumienioną bułkę wrzucić leniwe i delikatnie wymieszać, żeby bułka obkleiła kluski.

Podsmażone leniwe podawać ze śliwkami i powstałym przy ich smażeniu sosem.

Jeżeli lubicie bardziej słodkie dania możecie całość jeszcze posypać cukrem.

leniwe ze śliwkami

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here