Sernik na zimno z truskawkami

Lubicie sernik na zimno? Ja bardzo. Pewnie dlatego, że jest prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku, a dodatkowo dla mnie jest wspomnieniem dzieciństwa. Co prawda ten z mojego rodzinnego domu był nieco inny, ale przecież nie wszystko musi być takie samo. Wiele przepisów przez lata jest ulepszenych, ciągle szukamy tych dla nas najsmaczniejszych.
Sernik mojej mamy nie miał w środku owoców, była to masa serowa, czasami z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki. Ja lubię owoce i dlatego dodałam je też tutaj.
Mój sernik na zimno jest deserem, nie tylko smacznym, ale i bardzo efektownym. Wiem, że niektóry podają go zamiast tortu.
Przepis przyda się też tym, którzy nie mają piekarnika, a chcą czymś samodzielnie przygotowanym podjąć gości, albo po prostu mają ochotę na coś słodkiego.
Sernik na zimno nie jest za słodki, więc uwaga: trzeba uważać, bo jest wciągający i można go zjeść dużo.
spód :
- 200 g ciasteczek najlepiej pełnoziarnistych
- 80 g masła
masa serowa :
- 400 g sereka do sernika ( może być z wiaderka )
- 300 g śmietany kremówki
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g żelatyny
- 100 ml wody
dodatkowo :
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wody
Spód :
Ciasteczka pokruszyć,można to zrobić robotem kuchennym, albo ręcznie, np. włożyć do torebki i rozbić wałkiem..
Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do ciastek, wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ∅ 24 cm. Wyrównać, dociskając łyżką lub ręką i odstawić na 30 minut to lodówki.
Przygotowanie galaretki :
Wodę gotujemy i w gorącej rozpuszczamy galaretkę. Wody powinno być mniej niż przewiduje to przepis na opakowaniu. Proporcje w przepisie zakładają, że używamy 2 galaretek, każda na 500 ml wody.
Studzimy i czekamy aż zacznie gęstnieć, ale nie będzie jeszcze w stanie stałym. To chyba jeden z bardziej wwymagających momentów przygotowania sernika na zimno.
Masa serowa
Kiedy galaretka się ztudzi rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie i lekko schłodzić.
W misce wymieszać ser, cukier, ekstrakt waniliowy. Ekstrak waniliowy można pominąć i zastąpić część cukru cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu ubić śmietanę, pod koniec ubijania wlać przestudzoną żelatynę. Dodać porcjami przygotowaną masę serową i delikatnie mieszając.
Łączenie warstw:
Truskawki umyć i odrywać im ogonki. Większe truskawki przekroić na pół. Owoce ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Jedna koło drugiej.
Zalać masą serową.
Na wierzchu układamy truskawki. Jeżeli galaretka nie zaczęła gęstnieć wstawiamy sernik do lodówki i czekamy.
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią sernik. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jeśli postoi tam całą noc.
Smacznego :)
Pyszny serniczek, uwielbiam takie słodkości!!!
Piękny sernik i piękne dechy w tle! :)
Dziękuję :)
Rozpływam się na widok takiego serniczka i do tego z moim ulubionym owockiem ! :)
Wygląda cudownie! Uwielbiam wszystkie ciasta z galaretką :)
Rzadko robię, ale faktycznie są smaczne i do tego ładnie wyglądają :)
w sezonie obowiązkowo do zrobienia! smakuje jak lato;)
Tak, to jest smak lata :)
Ciasto na letni deser idealne, wyszło perfekcyjnie :)
Dzięki, jestem zadowolona z efektu bardzo :)
Uwielbiam takie serniki :))
Oj tak taki sernik jest bardzo wciągający :) Pychotka na dzień dziecka.
Wciąga bardzo, dlatego ostrzegam :)
Idealny, z truskawkami najlepszy <3
Też tak uważam :)
Jaki letni :)
Trochę lata przynajmniej na talerzu :)
Wygląda wspaniale <3
Dziękuję :)
jadłabym oczami…pycha!
Ewa, dziękuję , bardzo mi miło :)
Wspaniałe. Porywam sobie kawałek :-)
Częstuj się :)