Sernik na zimno z truskawkami
Lubicie sernik na zimno?
Ja bardzo.
Pewnie dlatego, że jest prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku, a dodatkowo dla mnie jest wspomnieniem dzieciństwa.
Co prawda ten z mojego rodzinnego domu był nieco inny, ale przecież nie wszystko musi być takie samo.
Wiele przepisów przez lata jest ulepszenych, ciągle szukamy tych dla nas najsmaczniejszych.
Sernik mojej mamy nie miał w środku owoców, była to masa serowa, czasami z dodatkiem pokrojonej w kostkę galaretki.
Ja lubię owoce i dlatego dodałam je też tutaj.
Mój sernik na zimno jest deserem, nie tylko smacznym, ale i bardzo efektownym. Wiem, że niektóry podają go zamiast tortu.
Przepis przyda się też tym, którzy nie mają piekarnika, a chcą czymś samodzielnie przygotowanym podjąć gości albo po prostu mają ochotę na coś słodkiego.
Sernik na zimno nie jest za słodki, więc uwaga: trzeba uważać, bo jest wciągający i można go zjeść dużo.
spód :
- 200 g ciasteczek najlepiej pełnoziarnistych
- 80 g masła
masa serowa :
- 400 g sereka do sernika ( może być z wiaderka )
- 300 g śmietany kremówki
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g żelatyny
- 100 ml wody
dodatkowo :
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe ( każda na 500 ml wody )
- 750 ml wody
Spód :
Dno tortownicy ∅ 24 cm wylożyć papierm do pieczenia tak, żeby wystawał za obręcz i nie nachodził na brzegi.
Ciasteczka pokruszyć,można to zrobić robotem kuchennym lub ręcznie np. włożyć do torebki i rozbić wałkiem.
Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciastek.
Wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Wyrównać, dociskając i odstawić na 30 minut to lodówki.
Masa serowa
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko schłodzić.
W misce wymieszać ser, cukier i ekstrakt waniliowy. Ekstrak waniliowy można pominąć i zastąpić część cukru cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu ubić śmietanę, pod koniec ubijania wlać przestudzoną żelatynę.
Dodać porcjami przygotowaną masę serową i delikatnie wymieszać.
Truskawki umyć i oderwać im ogonki.
Większe truskawki przekroić na pół.
Owoce ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Jedna koło drugiej.
Zalać masą serową.
Na wierzchu ułożyc pozostałe truskawki.
Tak przygotowany sernik wstawic do lodówki.
Przygotowanie galaretki :
Wodę zagotować, zestawic z ognia, wsypac proszek galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Galaretke odstawić do ostygnięcia.
Pilnujemy momentu kiedy ostudzona galaretka zacznie gęstnieć, ale nie będzie całkiem zastygnieta.
To chyba jeden z bardziej wymagających momentów przygotowania sernika na zimno.
Zbyt płynna galaretka może uciekać z formy. Za gęsta nie da sie równo rozprowadzić.
Kiedy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią wyjety z lodówki sernik.
Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jeśli postoi tam całą noc.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pyszny serniczek, uwielbiam takie słodkości!!!
Piękny sernik i piękne dechy w tle! :)
Dziękuję :)
Rozpływam się na widok takiego serniczka i do tego z moim ulubionym owockiem ! :)
Wygląda cudownie! Uwielbiam wszystkie ciasta z galaretką :)
Rzadko robię, ale faktycznie są smaczne i do tego ładnie wyglądają :)
w sezonie obowiązkowo do zrobienia! smakuje jak lato;)
Tak, to jest smak lata :)
Ciasto na letni deser idealne, wyszło perfekcyjnie :)
Dzięki, jestem zadowolona z efektu bardzo :)
Uwielbiam takie serniki :))
Oj tak taki sernik jest bardzo wciągający :) Pychotka na dzień dziecka.
Wciąga bardzo, dlatego ostrzegam :)
Idealny, z truskawkami najlepszy <3
Też tak uważam :)
Jaki letni :)
Trochę lata przynajmniej na talerzu :)
Wygląda wspaniale <3
Dziękuję :)
jadłabym oczami…pycha!
Ewa, dziękuję , bardzo mi miło :)
Wspaniałe. Porywam sobie kawałek :-)
Częstuj się :)