Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami trochę inaczej
Córka chciała tort, ja miałam ochotę na coś słodkiego i tak powstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym.
biszkopt:
- 6 jajek
- 0,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
masa śmietanowa :
- 400 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
masa truskawkowa :
- 300 g truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru
Zawsze przy tego typu ciastach zaczynamy od biszkoptu. Jednak ponieważ mamy środek zimy, trzeba użyć mrożonych truskawek. Trzeba przełożyć je do miski, posypać cukrem i zostawic do rozmrożenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę, nie przerywając dodawać stopniowo cukier, żółtka, zmniejszyć obroty, jeśli używaliście miksera i dodać mąkę, jeśli ubijaliście ręcznie po prostu delikatnie ją wmieszajcie.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Przelać do niej ciasto. Piec w 180 º C przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić.
Bitą śmietanę ubić na sztywną pianę, uważając, żeby nie przebić. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy.
Truskawki zmiksować razem z sokiem który puściły przy rozmrażaniu. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzać na parze. Kiedy masa zrobi się gorąca dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na 3 części.
Jeden krążek włożyć do tortownicy, posmarować połową ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Wylać masę truskawkową i nakryć ostatnim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę.
Schłodzić całość w lodówce przez co najmniej 3 godziny.
Smacznego :)
Mmm, pysznie wyglada :)
smaczne ciacho
:)
Torcik w sam raz na niedzielne popołudnie;) innej ozdoby mu nie trzeba, uroczo wyglada! wpraszam się na kawałek;)
Zapraszam!
Zapraszam się na ten pyszny biszkopcik!
Było by mi bardzo miło :)
Pysznie wygląda :-)
Super torcik. Z pewnością jest pyszny :-)
Jest :)