Tort malinowy

Pyszny tort, na specjalne zamówienie dla wyjątkowego chłopca. Jeszcze raz sto lat Kociu !
To jest taki mój podstawowy pewniak.
Tort malinowy to biszkopt, bita śmietana z mascarpone i maliny. Nic wymyślnego, a jednak jest w tym połączeniu coś co sprawia, że wielu nie kończy delektowania się nim na jednym kawałku.
biszkopt:
- 110 g mąki
- 150 g cukru
- 6 dużych jajek
warstwa malinowa :
- 300 g malin
- 400 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki ( 10 g ) żelatyny
warstwa śmietanowa :
- 400 g śmietany kremówki
- 100 g cukru
- dodatkowo maliny
na wykończenie tortu :
- 400 g śmietany
- 100 g cukru
- dekoracje
Jak zawsze zaczynamy od biszkoptu.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać kolejno cukier i żółtka, jeśli używamy miksera, zmniejszyć obroty i dodać mąkę. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i piec 40 minut w 170 º C.
Wystudzić.
Maliny umyć i osuszyć.
Malin y przeznaczonych na masę zmiksować z cukrem i przetrzeć przez sito. Wymieszać z jogurtem. Żelatynę wymieszać z gorącą masą i dodać do reszty.
Śmietanę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać cukier.
Biszkopt przeciąć na pół. Włożyć do tortownicy. Wyłożyć na niego śmietanę. Na całości ułożyć dość gęsto maliny. Zalać masą malinową i przykryć drugą połową biszkopta.
Zostawić do zastygnięcia w lodówce.
Zastygnięty tort wyjąć z lodówki i z formy. Odwrócić do góry nogami. Tort jest dość zwarty i nie powinny być z tym żadnych problemów, ale nie jest to konieczne.
Ubić resztę śmietany, dodać cukier. Nałożyć ją na boki i górę tortu. Dekorować wg własnej fantazji.
Smacznego :)
Pyszny i jeszcze raz pyszny! NajpysZniejszy! Dziękujemy !