Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
10/10 - (2 votes)

Kiedy myślę o torcie czekoladowym, to przed oczami mam biszkopt i pyszny, lekki mus czekoladowy.

Niech was nie zwiedzie nieidealny wygląd tego toru. Jego smak jest wart grzechu i jedzenie może nie skończyc sie na jednym kawałku.

Tort jest dość wytrawny więc jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, z powodzeniem można zastąpić jej część lub nawet całość mleczną. Można też jeśli nie zdecydujecie się na zamianę, a masa będzie zbyt wyrazista w smaku zwiększyć ilość cukru.

Polecam go szczególnie wszystkim amatorom czekolady.

biszkopt :

  • 0,5 szkl. ( 90 g ) mąki
  • 0,5 szkl. ( 120 g ) cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ( 10 g ) kakao

mus czekoladowy :

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g śmietany kremówki
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ( 15 g ) żelatyny
  • 100 ml wody

tort czekoladowy, tort z musem czekoladowym

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Cały czas ubijając dodać porcjami cukier.

Nie przerywając ubijania na koniec dodać żółtka.

Kakao dodać do mąki i wymieszać.

Wsypać mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Tortownicę Ø 24 cm wyłozyć na dnie papierem. Wlać do niej ciasto. Lekko uderzając formą o blat wyrównać.

Piec w 180°C góra – dół przez 25 minut.

Ostudzić.

Mus

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Żelatynę z cukrem rozpuścić w gorącej wodzie.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.

Zmniejszyć obroty i dodać powoli dodać czekoladę i syrop żelatynowy.

Masę od razu wyłożyć na ostudzony biszkopt. Nie martwicie się jeśli wyda się wam za płynna.

Tort udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

tort czekoladowy

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



4 thoughts on “Tort czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here