Tort czekoladowy
Kiedy myślę o torcie czekoladowym, to przed oczami mam biszkopt i pyszny, lekki mus czekoladowy.
Niech was nie zwiedzie nieidealny wygląd tego toru. Jego smak jest wart grzechu i jedzenie może nie skończyc sie na jednym kawałku.
Tort jest dość wytrawny więc jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, z powodzeniem można zastąpić jej część lub nawet całość mleczną. Można też jeśli nie zdecydujecie się na zamianę, a masa będzie zbyt wyrazista w smaku zwiększyć ilość cukru.
Polecam go szczególnie wszystkim amatorom czekolady.
biszkopt :
- 0,5 szkl. ( 90 g ) mąki
- 0,5 szkl. ( 120 g ) cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka ( 10 g ) kakao
mus czekoladowy :
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 g śmietany kremówki
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki ( 15 g ) żelatyny
- 100 ml wody
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodać porcjami cukier.
Nie przerywając ubijania na koniec dodać żółtka.
Kakao dodać do mąki i wymieszać.
Wsypać mieszankę do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę Ø 24 cm wyłozyć na dnie papierem. Wlać do niej ciasto. Lekko uderzając formą o blat wyrównać.
Piec w 180°C góra – dół przez 25 minut.
Ostudzić.
Mus
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żelatynę z cukrem rozpuścić w gorącej wodzie.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Zmniejszyć obroty i dodać powoli dodać czekoladę i syrop żelatynowy.
Masę od razu wyłożyć na ostudzony biszkopt. Nie martwicie się jeśli wyda się wam za płynna.
Tort udekorować i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Wygląda pysznie! Brakuje w składnikach biszkoptu wyszczególnionego kakao.
Serdecznie dziękuję, już uzupełnione.
O, i teraz się biorę za pieczenie ;)
Powodzenia i czekam na opinię :)