Surówka z kapusty jak u chińczyka

Sama nie wiem jak to się stało, że ten przepis na surówkę z kapusty jeszcze nie jest na blogu.
To surówka którą robię jak potrzebuję czegoś na szybko.
Ja lubię ja bardzo.
Jeżeli do szatkowania użyjecie robota, to jej zrobienie zajmie nie więcej niż 5 minut.
Na zdjęciach surówka z młodej kapusty, ale możecie ja robić przez cały rok z takiej kapusty jaka akurat macie pod ręką.
Z tych proporcji wychodzi wielka micha surówki, ale nie powinno to być dla was problemem.
Jeżeli nawet nie zjecie jej od razu, spokojnie możecie ja przechować w lodówce 3 – 4 dni.
Do zalewy najlepiej dodać ocet spirytusowy 10% ale jeżeli użyjecie octu jabłkowego też będzie dobrze.
1 młoda kapusta lub ¼ starszej kapusty
1 – 2 marchewki
¼ szklanki cukru
¼ szklanki octu
¼ szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
W garnuszku podgrzać olej, ocet, cukier oraz sól do rozpuszczenia i połączenia wszystkiego. Przestudzić.
Kapustę poszatkować.
Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Przestudzona zalewę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodać do warzyw.
Wymieszać.
Można odstawić, żeby wszystko się przegryzło, ale można jeść od razu.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.