Zupa krem z pieczonego kalafiora

Zupa krem z pieczonego kalafiora
9.2/10 - (18 votes)

Ostatnio pieczony kalafior wyparł prawie całkiem z naszego domu tego z wody, podawanego z bułką tartą. Kwestią czasu było więc tylko, kiedy na naszym stole pojawi się zupa z pieczonego kalafiora. Okazało się, że wystarczy dodać trochę przypraw i wychodzi pyszne, sycące i niedrogie danie. Spróbujcie i dajcie znać  jak wam smakowało.

  • kalafior
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • sól pieprz
  • olej

zupa krem z pieczonego kalafiora

Kalafora podzielić na różyczki. Większe pociąć na połówki lub ćwiartki.

Cebulę obrać i pokroić w pióra.

Marchew obrać i pokroić na krążki

Wszystkie warzywa skropić olejem i rozłożyć na blaszce z piekarnika.

Z czosnku odciąć górę, tak żeby ściąć jak najwięcej miąższu. Owinąć folią aluminiową i położyć obok warzyw.

Piec w 180 º C przez 45 – 50 minut.

Kilka różyczek kalafiora odłożyć do przybrania zupy na talerzu.

Pozostałe warzywa przełożyć do garnka, wycisnąć do nich upieczone ząbki czosnku. dodać przyprawy

Zalać rosołem i mlekiem kokosowym.

Gotować aż wszystko zmięknie. Lekko przestudzić. Zmiksować.

zupa krem z pieczonego kalafiora

Smacznego :)



1 thought on “Zupa krem z pieczonego kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here