Tort malinowy – biszkopt i beza

Tort malinowy – biszkopt i beza
8.5/10 - (31 votes)

Robicie torty? Ja robię, jak tylko jest okazja i bardzo to lubię.

Najczęściej na pytanie jaki tort zrobić pada odpowiedź malinowy. Też bardzo go lubię, ale czasami mam chęć na zmiany.

Ponieważ to właśnie tort malinowy miał się pojawić na imprezie po raz kolejny, postanowiłam zrobić go trochę inaczej.

Do iszkoptu i malin dodałam jeszcze bezę.

Dla mnie bardzo udane połączenie. A czy wam będzie smakował? Zróbcie i koniecznie dajcie mi znać.

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru

beza :

  • 0,5 szkl białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

masa malinowa :

  • 500 g malin ( mogą być mrożone )
  • 2 – 4 czubate łyżki (50 – 100 g ) cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,25 szkl gorącej wody

masa śmietanowa :

  • l śmietany kremówki

Tort malinowy z bezą

Przygotowanie bezy:

Białka umieścić w dużej misce, dodać cukier.

Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało wody i ubijać białka do rozpuszczenia cukru.

Miskę zestawić z garnka, dodać ekstrakt waniliowy ( można go pominąć ) i kontynuować ubijanie, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy mocnym pisakiem, tak żeby rysunek był widoczny na drugiej stronie. I to samo powtórzyć na drugiem arkuszu. Papiery odwrócić. Położyć na blachy do pieczenia.

Piane podzielić na pół i rozsmarować na papierze do pieczenia tak, żeby powstały koła troszkę mniejsze niż zaznaczone koła.  Ja jedno koło rozsmarowałam, a z drugie zrobiłam z wyciskanych maleńkich bezików.

Obydwa blaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 95 º C  i zostawić na 2 godziny 15 minut. Po tym czasie uchylić drzwi piekarnika i zostawić do wystygnięcia.

Biszkopt :

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać cukier, a potem białaka. Na koniec zmniejszyć obroty miksera i dosypać porcjami mąkę.

Dno tortownicy Ø 24 cm wyłożyć papierm do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w 180 º C przez 60 minut. Wyjąć i wystudzić w formie.

Ostudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na pół.

Masa malinowa :

Maliny wymieszać z cukrem i zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać malin, wymieszać.

Ilość dodanego cukru zależy od tego jak słodkie ciasta lubicie. Pamiętajcie, że beza jest dość słodka i kwaśne maliny będą świetnym przełamaniem smaku.

Masa śmietanowa :

Śmietanę ubić na puszystą masę. Podzielić ją na 3 części.

Tort malinowy z bezą

Składanie tortu :

Na dno tortownicy położyć jeden biszkopt, posmarować go porcją śmietany, tak żeby dokładnie zakryła blat i brzegi.

Następnie wylać połowę malin.

Maliny przykryć blatem bezowy, posmarować dokładnie śmietaną  i wyłożyć resztę malin. Przykryć biszkoptem.

Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny do stężenia.

Pozostałą śmietanę również wstawić do lodówki.

Dekorowanie :

Schłodzone i stężała ciasto wyjąć z tortownicy.

Posmarować śmietaną górę i boki.

Na wierzch położyć blat bezowy.

Całość schłodzić.

Tort malinowy z bezą

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



15 thoughts on “Tort malinowy – biszkopt i beza”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here