Dynia pieczona z fetą i żurawiną

Dynia pieczona z fetą i żurawiną

Pieczona dynia zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią.

Dodanie do niej fety i żurawiny okazało się bardzo dobrym pomysłem. Danie jest bardzo proste i można je szybko przygotować.

Dodatkowo zależnie od potrzeb można taką dynie jeść na ciepło albo na zimno jako sałatkę.

  • mała dynia hokkaido lub kawałek innej dyni ( ok. 1 kg )
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oleju + do wysmarowania formy
  • 1 łyżka ocetu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść suszonej żurawiny

dynia pieczona z fetą i żurawiną

Dynie umyć, obrać i oczyścić z pestek i farfocli.

Przy dyni hokkaido pominąć obieranie.

Pokroić w kostkę i przełożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez 25 – 30 minut.

Olej wymieszać z octem i miodem.

Podpieczoną dynie skropić tak przygotowanym sosem, posypać pokruszoną fetą i żurawiną.

Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.

dynia pieczona z fetą i żurawiną

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *