Meat pie czyli placek z mięsem

Meat pie czyli placek z mięsem

Zaczęło się od czytania nazw smaku cukierków na opakowaniu.

Przy apple pie wywiązała się dyskusja jak najlepiej nazwać go po polsku i nie wiem jak, w dyskusji pojawił się meat pie. I padło : ” A może byś tak dzisiaj zrobiła?”.

Przewertowałam czeluści internetu. Ale okazało się, że to jak z bigosem, co przepis, to inna receptura.

Większość przepisów zalecała korzystanie z gotowego ciasta. Takiego nie miałam w domu, ale to dlatego, że raczej nie korzystam z  gotowców. Wołowiny też nie miałam.

Tak więc powstał taki oto placek z mięsem, po mojemu.

ciasto :

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 duża łyżka ( 50 g ) serka homogenizowanego*
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

nadzienie :

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 150 ml wywaru u mnie drobiowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

dodatkowo :

  • białko jajka do posmarowania
  • masło

meat pie czyli placek z mięsem

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać, dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść.

Ciasto podzielić na dwie części, jedna powinna być trochę większa.

Uformować dwie kule i włożyć do lodówki na pół godziny.

meat pie czyli placek z mięsem

W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać mięso, przyprawy i obsmażyć.

Wlać bulion, dodać ketchup, sos worcestershire i musztardę.

Posypać mąką i gotować do lekkiego zagęszczenia.

meat pie czyli placek z mięsem

Formę do pieczenia wysmarować masłem.

Ciasto rozwałkować na koła.

Większym wyłożyć formę, tak, żeby lekko wystawała nad brzeg.

Na ciasto nałożyć mięso.

W mniejszym kole, które powinno być wielkości formy, wyciąć dziurki i przykryć nim farsz. Brzegi zagiąć tak, żeby zachodziły na górne koło. Posmarować białkiem.

meat pie czyli placek z mięsem

Piec w 190ºC przez 50 minut.

meat pie czyli placek z mięsem

Polecam,bo jest pyszny, a do tego nieskromnie napiszę efektownie wygląda.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

*serek homogenizowany mozna zastąpić gęstą kwaśną śmietaną 12% lub 18%

Jak oceniasz ten post?


8 thoughts on “Meat pie czyli placek z mięsem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *