Ketchup z kabaczka
Ketchup z kabaczka czy jak kto woli cukinii to jeden z wielu sposobów na pyszne wykorzystanie tego warzywa.
Pewnie niektórzy z was powiedzą :
-CO?! Ketchup z cukinii? Co to za ketchup!
Ale zanim ocenicie spróbujecie, bo może i wam przypadnie do gustu?
Można go podawać jak ten z pomidorów do kiełbasek, do kanapek czy do gotowanych potraw.
Kwaśność i słodkość możecie regulować zmniejszając lub zwiękaszając ilość cukru czy octu.
Przyprawy tez możecie dodawać wg uznania.
Tutaj to jedynie jedna z podstawowych propozycji.
Dla mnie i dla mojej rodziny bardzo smaczna.
Ja miałam 3300 g kabaczka, po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych zostało go 2400 g.
Z tych proporcji wyszło mi 7 słoików po 540ml każdy, czyli w sumie 3780 ml gotowego ketchupu.
- ok. 3 kg kabaczka
- 4 duże cebule
- 2 łyżki soli
- 1 szkl cukru
- 1 szkl octu 10%
- 500 g koncemtratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżka słodkien papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka curry
Kabaczka obrać.
Oczyścić z gniazd nasiennych.
Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w drobną kostkę.
Zasypać solą, wymieszać i zostawić na 3 – 6 godzin.
Po tym czasie przełożyć całość, nie odlewając płynu do garnka.
Gotować aż cukinia zacznie mięknąć 20 – 30 minut.
Dodać cukier i ocet i gotować kolejne 20 minut.
Przyprawić papryka słodką i ostrą, curry oraz koncentrat pomidorowy. Zostawić na ogniu jeszcze 20 minut.
Zmiksować.
Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, zostawiając na górze około centymetra pustej przestrzeni.
Dobrze zakręcić, postawić do góry nogami i zostawić tak do wystudzenia.
Po tym czasie słoiki powinny się zassać i nie wymagać pasteryzacji.
Jeżeli jednak boicie się i wolicie je zapasteryzować.
Pasteryzacja w piekarniku :
Wystudzone słoiki wstawić do piekarnika i nagrzać go do 110ºC i zostawić tam na 15 minut licząc od momentu nagdzania go.
Ciepłe słoiki można wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.