Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika
10/10 - (2 votes)

Miękka wołowina rozpływająca się w ustach…

Ten gulasz z piekarnika to idealny sposób na przygotowanie wołowiny.

Można go przygotować wczesśiej. Ponowne odgrzewanie nic, a nic mu nie zaszkodzi, a może nawet pomoże.

Smak raczej tradycyjny, ale czasmi warto pozostać przy znanych smakach.

  • 1 kg wołowiny
  • 150 g boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szkl czerwonego wina
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liscie laurowe
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 łyżki masła klarowanego

gulasz wołowiy z piekarnika

Boczek pokroić w drobną kostkę.

Obsmażyć na patelni. Odłożyć na bok.

Mięso pokroić w kostkę.

Na tłuszczu który wytopił się z boczku obsmażyć wołowine. Jeżeli boczek byl chudy i nie wytopił sie z niego tłuszcz na patelni roztopić maslo.

Obsmażone mięso zdjąć z patelni.

Cebule i marchewke obrać i pokroić w kostkę. Obsmazyć na masłe przez kilka minut.

Czosnek obrać i wycisnąc do warzyw, smazyć jeszcze minutę.

Teraz do warzyw dodać odłożone wczesniej mięso z boczkiem.

Doprawić solą, posypać maką, wymieszać i smażyć kilka minut do zrumienienia.

Przełożyc do garnka lub brytfanny z pokrywką.

Dodać przepcier pomidorowy, liście laurowe i tymianek.

Wlac wino i szklankę wody. Płyn powinien mniej więcej przykrywać mięso.

Wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec w 180 ºC przez 30 minut. Po tym czasie mniejszyc temperature do 160ºC i piec kolejne 90 minut.

 

gulasz wołowiy z piekarnika

 

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here