Pierś kurczaka z piekarnika
Często słyszę, że pierś kurczaka jest sucha, a ta z piekarnika to już szczególnie.
Oczywiście może tak się zdarzyć, ale nie musi.
Pierś kurczaka posmarowana masłem z przyprawami i odpowiednio upieczona nie ma prawa być sucha!
- 4 piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- sól
Pierś kurczaka oczyścić.
Posolić i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Masło rozetrzeć, dodać do niego musztardę i wyciśnięty czosnek oraz lubczyk. Wymieszać.
Maślaną mieszanką posmarować piersi kurczaka.
Cytrynę umyć. Pokroić w plastry. Ułożyć na piersiach kurczaka.
Piec w 180°C przez 30 – 40 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bardzo smaczne mięsko. Robiłam już kilka razy i będę powtarzała jeszcze nie raz.
Bardzo lubię takie dania. Tak naprawdę robią się same! :)