Soczyste polędwice z indyka i kolejna marynata

Soczyste polędwice z indyka i kolejna marynata
9/10 - (27 votes)

Pogoda nas nie rozpieszcza.

Powiem szczerze, że dla mnie takie lato to nie lato.

Syn na obozie sportowym nad morzem, był na plaży tylko raz.

W poprzednich latach rano biegali przed śniadaniem codziennie, teraz rozbiegówka jest w namiocie.

Tak więc dzisiaj zamiast letniego lekkiego dania będzie mięso.

Jeżeli będziecie mieli ochotę na grilla to mięso wyjęte z marynaty idealnie się do tego nada, jeśli jednak pogoda wam popsuje plany wystarczy odpalić piekarnik i danie będzie równie smaczne.

  • 4 polędwiczki z indyka

marynata :

  • 0,25 szkl oleju rzepakowego
  • 0,25 szkl octu jabłkowego
  • 0,25 szkl sosu sojowego
  • 3 duże łyżki sosu Worcester
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku lub 2 wyciśnięte ząbki

Soczysty indyk z piekarnika lub grilla, marynata

Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.

Ja marynaty przygotowuję w torebce do mrożenia, wszystko dobrze się miesza.

Do przygotowanej marynaty włożyć mięso, wymieszać tak żeby zostało dobrze nią pokryte i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piec w piekarniku 180 º C przez ok. 1 godzinę.

Soczysty indyk z piekarnika lub grilla, marynata

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



9 thoughts on “Soczyste polędwice z indyka i kolejna marynata”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here