Pieczona pierś indyka z jabłkami i cytryną
Lubicie indyka?
Ja muszę przyznać, że tak średnio. Jakoś tak nie mam do niego przekonania.
Od czasu do czasu podejmuję jednak próbe oswojenia tego mięsa. I muszę przyznać, że chyba powoli skłaniam się ku częstszemu przygotowywania filetu z indyka w mojej kuchni.
Ten przepis mogę wam polecić z czystym sumieniem. Mięso jest smaczne, a w płączeniu z sosem ze zgniecionychjabłek smakuje po prostu idealnie!’
- ok 1,5 kg piersi indyka
- 2 – 3 jabłka
- 1 cytryna
- tymianek
- rozmaryn
- sól
glazura :
- łyżka masła
- łyżka syropu klonowego
Mięso natrzeć solą, posypać tymiankiem i rozmarynem.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.
Cytrynę pokroić w plastry.
Dno naczynia do pieczenia ( u mnie garnek żeliwny ) wyłożyć jabłkami i częścią cytryn. Na tym ułożyć mięso, położyć resztę cytryn. Przykryć i wstawić do piekarnika ustawionego na 180 º C na godzinę.
Masło rozpuscić z dodatkiem syropu klonowego. Z garnka zdjąć pokrywkę. Cytryny z mięsa przełożyć na bok, a indyka posmarować glazurą. jeśli wam zostanie możecie ponownie posmarować nią mięso po kilku minutach.
Odkryte mięso piec jescze ok. 30 minut w tej samej temperaturze,
Po wyjęciu z piekarnika trzeba pozwolić mu odpocząć kilka minut.
Z jabłek wyjąć skórki cytryny i wymieszać je z sosem powstałum podczas pieczenia.
Indyka pokroić na plastry i podawać z tym co powstało z jabłek, sama nie wem czy nazwa sos jest właściwa, gdyż to co wymieszamy będzie dość gęste,
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bardzo smaczne i aromatyczne mięsko. Pyszota
Pyszny! Polecam wszystkim
Prawdziwa uczta dla podniebienia! Lubie takie wariacje smkowe ;)
Przepyszna propozycja!
Zapowiada się super uczta, smakowicie wygląda:)
I jest smacznie :)
Zjem indyka, ale podobnie jak Ty nie przepadam za nim. W takiej wersji chętnie bym spróbowała. Zapowiada się smakowicie :)
W tym wydaniu jest smaczny, cieszę się, że nie tylko ja nie jestem fanką indyka:)
Smakowita propozycja! :) i piękny garnek ;) pozdrawiam ????
Z garnikiem mam bardzo miłe wspomnienia i przekonanie, że on na mnie w sklepie czekał. One były w gazetce Lidla i stwierdziłam, że bym chciała. Dotarłam do sklepu popołudniu,w sklepie dzikie tłumy, garnków brak, kupiłam jakąś spożywkę, ustawiłam się w kolejce do kasy. Nie wiem jak, ale od słowa do słowa w rozmowie z panią która stała w kolejce za mną powiedziałam, że przyszłam po garnek, ale już ich nie ma. A pani pyta czy taki czerwony. Więc mówię, ze tak. A pani mi na to, ze widziała jeden między ubraniami. Powiedziała gdzie, poszłam i czekał tam na mnie!Niemogłamgonie kupić.
Indyka w sosie cytrynowym robię dość często. Z jabłkami jeszcze nie próbowałam.
Ja często daję cytryny do drobiu, bo lubię, jabłka w sumie też :)
Kolorowo, owocowo i ziołowo – indyk w takim towarzystwie musi smakować : )
Smakuje wysmiecicie :)
Bardzo smakowicie zapowiada się to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)