Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem
Moi drodzy na facebook’u mój profil polubiło 4000 osób.
Nie wiem czy to dużo czy mało dla innych. Dla mnie to ogromna ilość i zobowiązanie. W podziękowaniu dla wszystkich lubiących i tych którzy zaglądają tu do mnie bezpośrednio wyjątkowe ciasto.
Ciężkie, czekoladowe, połączone z bitą śmietaną, słonym karmelem i orzechami. Wyszło po prostu obłędne.
Polecam, warto na jego zrobienie poświęcić trochę czasu.
Odpowiednio udekorowany może stać się tortem , a jak na tort to nie tak dużo z nim roboty.
ciasto :
- 3 jajka
- 1 szkl ( 210 g ) cukru
- 1,5 szkl ( 230 g ) mąki
- 0,5 szkl ( 45 g ) kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g miękkiego masła
- 1 szkl ( 240 g ) jogurtu naturalnego
- szczypta soli
masa :
- 300 g śmietany kremówki
- 1 łyżka ( 15 g ) cukru
słony karmel:
- 1 szkl cukru
- 150 g śmietany kremówki
- 50 g masła
- duża szczypta gruboziarnistej soli morskiej
czekolada :
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju
dodatkowo :
- lekko solone orzechy arachidowe
Jajka ubić na biało z cukrem.
Cały czas ubijając dodawać w następującej kolejności : masło, jogurt, ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać zaczynając od mąki wszystkie suche składniki..
Przygotować tortownicę Ø 24 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem lub olejem.
Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 º C na 50 – 60 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Uwaga : lepiej nie mieszać, można od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem.
Do rozpuszczonego cukru dodać masło, kiedy się stopi powoli mieszając dodawać śmietanę.
Kiedy wszystko się dobrze połączy zdjąć z ognia i dosypać sól, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier.
Ciasto przekroić na pół. Dolną część włożyć do tortownicy.
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę.
Kolejna warstwa to połowa ostudzonego karmelu.
Karmel posypać orzechami i przykryć drugą częścią ciasta.
Na góre ciasta dać reszte karmelu.
Tak przygotowane ciasto schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać olej i dobrze wymieszać.
Schłodzone ciasto wyjąć z tortownicy.
Postawić na kratce i polać czekoladą tak, żeby lekko spływała z każdej strony.
Posypać orzechami.
Odstawić do lodówki żeby czekolada zastygła.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Robiłam. Ciasto baaardzo twarde;/
Nie wiem dlaczego, moje nie jest ani troche twarde.Powinno być lekko wilgotne i miękki. Ja robię je często jako bazę do różnych ciast i jest to chyba moje ulubione ciasto czekoladowe. Chętnie poznałabym przyczynę, dlaczego nie wyszło. Wszystko było robione jak w przepisie?
Zabieram kawałeczek do porannej kawki ;)
Czy. mozna uzyc innych orzechow(na ziemne jestem uczulona)?
Myślę,że będzie inaczej smakowało, ale też powinno być smaczne z orzechami laskowymi.
Mam zamiar je zrobić ale mam pytanie:
czy wystarczy cukier trzymać tylko do rozpuszczenia? Nic dłużej?
Dzięki za ciekawy przepis!
Tak, on brązowieje już w trakcie rozpuszczania, ale jeśli chwilę zostanie dłużej to będzie ciemnieć, tutaj trzeba uważać, żeby nie przypalić. Mam nadzieję, ze będzie smakowało :) Pozdrawiam.
a masa z ubitej śmietany naprawdę bez grama cukru…?
Tak, bez całkiem bez cukru, ona świetnie się łączy ze słodyczą karmelu i ciasta. Jeśli jednak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, może lekko dosłodzić śmietanę, ja tego nie robię.
naprawdę pół szklanki sody i pół szklanki proszku?
Poprawiłam, dziękuję za czujność. Przepraszam za błąd. Pozdrawiam :)
Wygląda obłędnie! To zdecydowanie moje smaki :)
Moje zdecydowanie też :)
Wygląda świetnie :D
Dziękuję :)
O matko ! Zjadłabym chyba cały, tak pysznie wygląda :)
Na szczęście mieliśmy gości i trzeba się było podzielić :)
Ciasto wygląda obłędnie, taki kawałek zjadłabym z wielkim apetytem. Polewa wyszła Ci na prawdę piękna, jest idealna ;)
Dziękuję :)
Słodycz podkręcona słonością jak dla mnie rewelacja. :)
Lubie to połączenie, trochę soli do słodyczy :)
Obłędne ciasto!
Prawda?!
Gratulacje :)
Super ciasto. Musi być bardzo smacznie.
Dziękuję i zachęcam do zrobienia.
Wygląda pysznie!! Lubię słodko – słone smaki:)
Ps. Gratuluję tylu,, lubisiów,, :)
Dziękuję :)
chyba muszę w końcu wypróbować słony karmel, ciasto wygląda pysznie, chyba się skusze i wykorzystam przepis:)
Wypróbuj koniecznie i daj znać jak smakowało :)
Kuszące i wspaniałe.
kuszące to dobre określenie :)
Agnieszko-wspaniałe to ciasto, częstuję się nim z przyjemnością. Musze Ci napisać, że przymierzam się już od jakiegoś czasu do przepisu na ciasto z solonym karmelem i w końcu chyba się za nie zabiorę. Twój wpis jakoś mnie do tego mobilizuje. Cieszę się, że masz tylu „lubiących” :) Gratuluje, bo wynik jest imponujący. Tez wśród nich jestem. Życzę kolejnych czytelników i pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo miło mi to wszystko czytać. Serdecznie dziękuję :)
Wspaniałe to ciacho. Z chęcią porywam kawałek do kawki :-)
Częstuj się, ale na jednym kawałku może się nie skończyć, bardzo wciąga…