Tort truskawkowy w środku zimy

Tort truskawkowy w środku zimy

Na pytanie, jaki tort zrobić na urodziny, moje dziecko odpowiedziało : truskawkowy. Tłumaczę, że to nie jest najlepszy pomysł, bo zima i truskawki nie bardzo idą w parze.

Miałam jednak trudnego przeciwnika,bo ona u koleżanki widziała, takie ładne truskawki…

Nie jestem fanką zimowych truskawek, ale prośbę urodzinową chciałam spełnić. Na szczęście są truskawki mrożone!

biszkopt :

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 6 jajek

masa czekoladowa :

  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

masa truskawkowa :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 350 g mrożonych truskawek
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Zaczynamy od biszkoptu.

Białka ubic na sztywną pianę. Nie przertwając ubijania dodać kolejno cukier, żółtka i mąkę. Mniej dośwaidczone osoby przed dodaniem mąki mogą zmniejszyć obroty miksera i mąkę dosypywać porcjami. Nie należy tego robić zbyt długo, bo piana opadnie.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarowac dokładnie masem. Przelać do niej ciasto.

Piec w 180ºC przez 45 minut.

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Truskawki wyjąc na sitko, postawić na misce lub garnku, Posypac lekko cukrem i zostawić do rozmrożenia.

Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.

Zestawić z garnka.

Ubić na sztywno śmietanę, nie przerywając ubijania doać cukier i czekoladę.

Spód biszkoptu włożyć do do tortownicy. Wyłożyć na niego masę czekoladową i przykryć kolejnym biszkoptem.

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Rozmrożone truskawki przełożyć do miski, odkładając ok. 1/3 do innego naczynia. Większą część truskawek zmiksować dodając sok który powstał podczas rozmrażania i resztę cukru, Zmiksowane owoce podgrzać w misce, stawiając ją na garnku z gotującą wodą ( oczywiście miska musi być szklana lubmetalowa ). Kiedy masa się mocno zagrzeje dodać żelatynę, dobrze wymieszać, żeby się rozpuściła. Zestawić z garnka i przestudzić.

Śmietanę ubić na sztywno i pod koniec dodać zmiksowane truskawki.

1/3 masy wyłożyć na biszkopt, na to położyć odłożone wcześniej truskawki. Przykryć ostatnim biszkoptem.

Na górę wylać resztę masy. Ponieważ między formą a brzegiem biszkoptu jest przerwa, spływająca masa ładnie go wypełni, zasłaniając brzegi.

Wersja dla bardziej perfekcyjnych jest taka, że zostawiamy sobie część masy. Tort wstawiamy dolodówki i po 30 minutach, wyjmujemy go, zdejmujemy obręcz i dekorujemy brzeg pozostałym kremem.

Górę toru dekorujemy wg własnego uznania.

Całość powinna postać przed podaniem kilka godzin w lodówce. Można go też zrobić dzien wcześniej. Nic nie traci na smaku. A zrobić warto, bo jest pyszny.

tort truskawkowy z mrożonych truskawek

Smacznego :)

9.2/10 - (21 votes)


4 thoughts on “Tort truskawkowy w środku zimy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here