Bezglutenowe ciasto z jabłkami
Bardzo ładne, proste do wykonania ciasto z jabłkami i bitą śmietaną.Dużo jabłek i zero glutenu :)
biszkopt :
- 4 jajka
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 szkl mielonych orzechów laskowych
dodatkowo :
- 3 jabłka
- 300 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białka, oddzielone od żółtek ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać kolejno : cukier, żółtka i orzechy.
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
W tortownicy o średnicy 24 centymetrów dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Ciasto przelać do formy, Ułożyć jabłka,kawałek przy kawałku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 º C na 40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić.
Ubić śmietanę, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i cukier.
Na ciasto wyłożyć śmietanę i gotowe.
Smacznego :)
Ciekawy przepis! Ciasto wygląda wspaniale :)
Bardzo kuszące i pyszne!
Mniam, pysznie wygląda :)
To bardziej jabłka z ciastem – dla mnie idealnie :)
to dowód na to, że z jabłkami można zrobić nienudne i pyszne ciasto!