Rolada śmietanowa z jabłkami

Rolada śmietanowa z jabłkami

Zastanawiałam się czy wstawiać ten przepis na bloga.

Wyszło jak wyszło. Miało być ładnie, ale czy było?

Miało być też smacznie i to udało się.

Rekomendacją niech będzie pytanie syna, dzień po tym jak rolada była zrobiona i zjedzona : ” Mamo, a dziś też zrobisz takie ciasto jak wczoraj?”

biszkopt :

  • 6 jajek
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki

bita śmietana :

  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru

jabłka :

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i jabłkami

Biszkopt :

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier, żółtko i pod koniec zmniejszając obroty mąkę.

Blachę piekarnikową wyłożyć papierem, rozsmarować na na całej powierzchni ciasto.

Piec w 180ºC przez 25 minut.

Rozłożyć ścierkę i zaraz po upieczeniu przełożyć na nią ciasto.

Papier do pieczenia oderwać.

Brzeg ścierki zawinąć na biszkopt i od tej strony zaczynając zawinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę.

Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, posypać cukrem, mieszać od czasu do czasu  do skarmelizowania cukru. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier.

Wystudzone ciasto rozwinąć.

Posmarować śmietaną, wyłożyć jabłka i ponownie zawinąć. Owinąć ścierką lub folią i wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny.

Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.

Rolada biszkoptowa ze śmietaną i jabłkami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


25 thoughts on “Rolada śmietanowa z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.