Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
9/10 - (11 votes)

Jabłka pod kruszonką to jedna z rzeczy, które jesienią smakuje najlepiej.

Przepis na jabłka pod kruszonką publikuję dzisiaj, bo przyszło mi do głowy, że ciepły aromatyczny deser może to być miłym akcentem, po trudnym dniu spędzonym na odwiedzaniu grobów bliskich.

Jabłka można przygotować wcześniej, zasypać kruszonką i wstawić do lodówki.

Po powrocie do domu wystarczy wstawić do piekarnika i w pół godziny możecie już się cieszyć pysznym deser, a w bonusie dostaniecie piękny zapach unoszący się po całym domu.

  • ok. 1 kg jabłek
  • ¾ szklanki ( 125g ) płatków owsianych
  • ½ szklanki ( 80 g ) maki pszennej
  • ½ szklanki ( 55 g ) orzechów włoskich
  • 1 szklanka ( 225 g brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść rodzynek

Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i rodzynkami.

Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne  możecie dodać trochę cukru.

Pokrojone jabłka z rodzynkami wsypać do naczynia do zapiekania.

Naczynie możecie posmarować masłem, ale nie jest to konieczne.

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Dodać pokrojone w kostkę masło, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruszonkę.

Jabłka posypać kruszonką.

Piec w 180 º C przez około 30 minut, do zrumienienia.

Można jeść i na ciepło i na zimno.

Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



10 thoughts on “Jabłka pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here