Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia. 

Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubiliśmy je, ale jakoś o nim zapomniałam.

Miodownik który robiłam to były placki miodowe przełożone masą z kaszy mannej.

Niedawno pojawiła się u mnie ogromna ochota na ten smak. Postanowiłam jednak troszeczkę podkręcić dobrze znaną wielu recepturę i nieco zmienić formę.

Ciasto które wyszło mogę wam szczerze polecić, bo z pewnością i w waszych domach znajdzie zwolenników.

Do tego miodownik ma jedną zdecydowaną zaletę, jego robienie można rozłożyć w czasie, a przed podaniem musi postać jeden, a najlepiej dwa dni. Idealnie nadaje się więc na wszystkie imprezy, kiedy nie chcemy robić wszystkiego na ostatnią chwilę. 

ciasto : 

  • 3¼ szkl ( 500 g ) mąki pszennej
  • ¾ szkl (120 g ) cukru
  • kostka ( 200 g ) masła
  • 3 łyżki ( 130 g ) miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

 masa :

  • ¹/3 szkl ( 80 g ) kaszy mannej
  • 3 szkl ( 750 ml ) mleka
  • ½ szkl ( 120 g ) cukru
  • kostka ( 200 g ) masła

polewa :

  • 100 g orzechów włoskich
  • ½ kostki ( 100 g ) masła
  • 3 łyżki ( 130 g ) miodu
  • ½ szkl ( 120 g ) cukru

dodatkowo :

  • słoik powideł śliwkowych

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie 76-12-1024x577.jpg

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

Ciasto :

Miód, cukier i masło włożyć do garnak i podgrzać na małym ogniu, tak żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Wystudzić.

Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, sodę i sól. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto podzielić na 4 części.

Każdą część uformować w kulę i rozwałkować na wielkość tortownicy. Placki piec kolejno w formie.

Piec w 180°C przez 15 minut.

Wyjąć i ostudzić.

Powtórzyć to z kolejnymi 3 plackami. 

Upieczone placki, można przechowywać nawet kilka dni zawinięte w ścierkę.

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Masa :

Mleko mieszamy w garnku z kaszą manną i gotujemy mieszając, do chwili aż zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić przykrywając folią tak, żeby dotykała kaszy. Do letniej masy dodać pokrojone w kostkę masło i cukier, Wymieszać do polączenia wszystkich składników.

Składanie :

W tortownicy, w której pieczone były placki na dnie położyć pierwszy placek. Posmarować go jedną trzecią powideł, wylać na to jedną trzecią masy z kaszą manną i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim plackiem i całą operację powtórzyć dw razy. Na górze powinien znaleźć się placek.

Ciasto wstawić do lodówki.

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Polewa:

W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Podgrzewać do czasu kiedy zacznie lekko ciemnieć. Dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać. 

Wylać jeszcze ciepłe na schłodzone ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni.

Wstawić do lodówki.

Ciasto musi postać. Po dniu, dwóch w lodówce miownik jest najlepszy, wszystkie smaki się ze soba mieszają i rozpływają się w ustach.

Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

7.7/10 - (3 votes)


1 thought on “Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami”

  • Ciasto wygląda przepięknie :) Fajnie ze uzywasz orzechy włoskie. Rok temu mialem pelno orzechow z dzialki, a potem wszystko to spleśniało. Niby maja miec dlugie terminy waznosci. Ja nie mam gdzie tego trzymać. Piwnicy nie mam w bloku mieszkam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.