Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami

Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia.
Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubilismy go, ale jakoś o nim zapomniałam. Miodownik który robiłam to były placki miodowe przełożone masą z kaszy mannej.
Niedawno pojawiła się u mnie ogromna ochota na ten smak. Postanowiłam jednak troszeczkę podkręcić dobrze znaną wielu recepturę i nieco zmienić formę. Ciasto które wyszło mogę wam szczerze polecić, bo z pewnością i w waszych domach znajdzie zwolenników.
Do tego miodownik ma jedną zdecydowaną zaletę, jego robienie można rozłożyć w czasie, a przed podaniem musi postać jeden, a najlepiej dwa dni. Idealnie nadaje się więc na wszystkie imprezy, kiedy nie chcemy robić wszystkiego na ostatnią chwilę.
ciasto :
3¼ szkl ( 500 g ) mąki pszennej
¾ szkl (120 g ) cukru
kostka ( 200 g ) masła
3 łyżki ( 130 g ) miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
masa :
¹/3 szkl ( 80 g ) kaszy mannej
3 szkl ( 750 ml ) mleka
½ szkl ( 120 g ) cukru
kostka ( 200 g ) masła
polewa :
100 g orzechów włoskich
½ kostki ( 100 g ) masła
3 łyżki ( 130 g ) miodu
½ szkl ( 120 g ) cukru
dodatkowo :
słoik powideł śliwkowych
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto :
Miód, cukier i masło włożyć do garnak i podgrzać na małym ogniu, tak żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Wystudzić.
Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, sodę i sól. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto podzielić na 4 części.
Każdą część uformować w kulę i rozwałkować na wielkość tortownicy. Placek przełożyć do formy. Piec w 180°C przez 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Powtórzyć to z kolejnymi 3 plackami.
Upieczone placki, można przechowywać nawet kilka dni zawinięte w ścierkę.
Masa :
Mleko mieszamy w garnku z kaszą manną i gotujemy mieszając, do chwili aż zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić przykrywając folią tak, żeby dotykała kaszy. Do masy dodać pokrojone w kostkę masło i cukier, Wymieszać do polączenia wszystkich składników.
Składanie :
W tortownicy, w której pieczone były placki na dnie położyć pierwszy placek. Posmarować go jedną trzecią powideł, wylać na to jedną trzecią masy z kaszą manną i rozprowadzić równomiernie. Przykryć drugim plackiem i całą operację powtórzyć dw razy. Na górze powinien znaleźć się placek.
Ciasto wstawić do lodówki.
Polewa:
W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Podgrzewać do czasu kiedy zacznie lekko ciemnieć. Dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Wylać jeszcze ciepłe na schłodzone ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni.
Wstawić do lodówki.
Ciasto musi postać. Po dniu, dwóch w lodówce miownik jest najlepszy, wszystkie smaki się ze soba mieszają i rozpływają się w ustach.
Smacznego :)
Ciasto wygląda przepięknie :) Fajnie ze uzywasz orzechy włoskie. Rok temu mialem pelno orzechow z dzialki, a potem wszystko to spleśniało. Niby maja miec dlugie terminy waznosci. Ja nie mam gdzie tego trzymać. Piwnicy nie mam w bloku mieszkam.