Babka drożdżowa bez zagniatania

Babka drożdżowa bez zagniatania
8.7/10 - (12 votes)
Był chleb mieszany łyżką, a teraz przyszła kolej na babkę drożdżową bez zagniatania.
Do przygotowania babki drożdżowej bez zagniatania wystarczy miska, łyżka i garnuszek do rozpuszczenia masła.
Nie musicie mieć żadnych robotów, ani brudzić rąk!
Z podanych składników możecie zrobić jedną dużą babkę lub dwie mniejsze. U mnie zawsze są dwie, a to dlatego, że nie wszyscy domownicy lubią bakalie, a dla mnie babka drożdżowa bez bakali to nie babka.
  • 3 szk ( 480 ) mąki pszennej + ½ szkl ( 80 g ) 
  • 3 jajka
  • 1 szk ( 250 g ) cukru
  • 1 szk ( 250 ml ) mleka
  • 125 g masła
  • 20g świeżych drożdży 
 
dodatkowo :
  • rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
  • masło
  • kasza manna
  • cukier puder
  • płatki migdałowe

 
Masło rozpuścić i przestudzić.
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać jajka i razem wymieszać.
Dolać mleko i wymieszać.
Jeżeli chcecie do babki dodać rodzynki , to trzeba je wcześniej namoczyć. Odsączyć i połączyć ze skórką pomarańczową i odrobina mąki, która pokryje bakalie i zapobiegnie ich opadaniu w cieście.
Do miski dodać pozostałą mąką i jeśli chcecie bakalie. 
 
Wlać masło i wszystko razem wymieszać.
 
Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia.
 
Jedną lub dwie formy do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
 
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
 
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić do niego wyrośnięte babki.
Piec w zależności od wielkości czyli od tego czy pieczecie jedną czy dwie baby 40 – 60 minut.
 

Lekko przestudzoną babkę wyjąc na kratkę lub ścierkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Cukier puder rozpuścić w małej ilości wody. Uważajcie, bo bardzo łatwo dodać za dużo płynu i wtedy lukier nie jest biały i za bardzo spływa z ciasta. Lukier po wymieszaniu powinien mieć kolor i konsystencje kwaśnej śmietany.

Gotowym lukrem polać bakę i udekorować na górze płatkami migdałów.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here