Babka drożdżowa bez zagniatania
Był chleb mieszany łyżką, a teraz przyszła kolej na babkę drożdżową bez zagniatania.
Do przygotowania babki drożdżowej bez zagniatania wystarczy miska, łyżka i garnuszek do rozpuszczenia masła.
Nie musicie mieć żadnych robotów, ani brudzić rąk!
Z podanych proporcji wychodzą dwie babki.
U mnie zawsze jedna z bakaliami a druga bez. A to dlatego, że nie wszyscy domownicy lubią bakalie, a dla mnie babka drożdżowa bez bakalii to nie babka.
ciasto:
- 3 ½ szk ( 560 g ) mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szk ( 250 g ) cukru
- 1 szk ( 250 ml ) mleka
- 125 g masła
- 20g świeżych drożdży
lukier:
- 10 łyżek ( 120 g ) cukru pudru
- 2 łyzki soku z cytryny lub wody
dodatkowo :
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- masło
- kasza manna
- płatki migdałowe
Masło rozpuścić i przestudzić.
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać jajka i razem wymieszać.
Dolać mleko i ponownie wymieszać.
Jeżeli chcecie do babki dodać rodzynki , to trzeba je wcześniej namoczyć. Odsączyć i połączyć ze skórką pomarańczową i odrobina mąki, która pokryje bakalie i zapobiegnie ich opadaniu w cieście.
Do miski dodać pozostałą mąką i jeśli chcecie bakalie.
Wlać masło i wszystko razem wymieszać.
Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia.
Dwie formy do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto podzielic na dwie części i przełożyć do przygotowanych form
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić do niego wyrośnięte babki.
Piec ok.60 minut.
Lekko przestudzoną babkę wyjąć na kratkę lub ścierkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Lukier :
Cukier puder wymieszać ucierając z woda lub z sokiem z cytryny.
Uważajcie, bo bardzo łatwo dodać za dużo płynu i wtedy lukier nie jest biały i za bardzo spływa z ciasta. Lukier po wymieszaniu powinien mieć kolor i konsystencje kwaśnej śmietany.
Gotowym lukrem polać babkę i udekorować ją na górze płatkami migdałów.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.