Babka drożdżowa bez zagniatania

Babka drożdżowa bez zagniatania
Był chleb mieszany łyżką, a teraz przyszła kolej na babkę drożdżową bez zagniatania.
Do przygotowania babki drożdżowej bez zagniatania wystarczy miska, łyżka i garnuszek do rozpuszczenia masła.
Nie musicie mieć żadnych robotów, ani brudzić rąk!
Z podanych składników możecie zrobić jedną dużą babkę lub dwie mniejsze. U mnie zawsze są dwie, a to dlatego, że nie wszyscy domownicy lubią bakalie, a dla mnie babka drożdżowa bez bakali to nie babka.
  • 3 szk ( 480 ) mąki pszennej + ½ szkl ( 80 g ) 
  • 3 jajka
  • 1 szk ( 250 g ) cukru
  • 1 szk ( 250 ml ) mleka
  • 125 g masła
  • 20g świeżych drożdży 
 
dodatkowo :
  • rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
  • masło
  • kasza manna
  • cukier puder
  • płatki migdałowe

 
Masło rozpuścić i przestudzić.
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać jajka i razem wymieszać.
Dolać mleko i wymieszać.
Jeżeli chcecie do babki dodać rodzynki , to trzeba je wcześniej namoczyć. Odsączyć i połączyć ze skórką pomarańczową i odrobina mąki, która pokryje bakalie i zapobiegnie ich opadaniu w cieście.
Do miski dodać pozostałą mąką i jeśli chcecie bakalie. 
 
Wlać masło i wszystko razem wymieszać.
 
Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia.
 
Jedną lub dwie formy do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
 
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
 
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić do niego wyrośnięte babki.
Piec w zależności od wielkości czyli od tego czy pieczecie jedną czy dwie baby 40 – 60 minut.
 

Lekko przestudzoną babkę wyjąc na kratkę lub ścierkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Cukier puder rozpuścić w małej ilości wody. Uważajcie, bo bardzo łatwo dodać za dużo płynu i wtedy lukier nie jest biały i za bardzo spływa z ciasta. Lukier po wymieszaniu powinien mieć kolor i konsystencje kwaśnej śmietany.

Gotowym lukrem polać bakę i udekorować na górze płatkami migdałów.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *