Babka drożdżowa bez zagniatania

Był chleb mieszany łyżką, a teraz przyszła kolej na babkę drożdżową bez zagniatania.
Do przygotowania babki drożdżowej bez zagniatania wystarczy miska, łyżka i garnuszek do rozpuszczenia masła.
Nie musicie mieć żadnych robotów, ani brudzić rąk!
Z podanych składników możecie zrobić jedną dużą babkę lub dwie mniejsze. U mnie zawsze są dwie, a to dlatego, że nie wszyscy domownicy lubią bakalie, a dla mnie babka drożdżowa bez bakali to nie babka.
- 3 szk ( 480 ) mąki pszennej + ½ szkl ( 80 g )
- 3 jajka
- 1 szk ( 250 g ) cukru
- 1 szk ( 250 ml ) mleka
- 125 g masła
- 20g świeżych drożdży
dodatkowo :
- rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
- masło
- kasza manna
- cukier puder
- płatki migdałowe

Masło rozpuścić i przestudzić.
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą.
Dodać jajka i razem wymieszać.
Dolać mleko i wymieszać.
Jeżeli chcecie do babki dodać rodzynki , to trzeba je wcześniej namoczyć. Odsączyć i połączyć ze skórką pomarańczową i odrobina mąki, która pokryje bakalie i zapobiegnie ich opadaniu w cieście.
Do miski dodać pozostałą mąką i jeśli chcecie bakalie.
Wlać masło i wszystko razem wymieszać.
Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia.
Jedną lub dwie formy do babki dokładnie wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C i wstawić do niego wyrośnięte babki.
Piec w zależności od wielkości czyli od tego czy pieczecie jedną czy dwie baby 40 – 60 minut.

Lekko przestudzoną babkę wyjąc na kratkę lub ścierkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Cukier puder rozpuścić w małej ilości wody. Uważajcie, bo bardzo łatwo dodać za dużo płynu i wtedy lukier nie jest biały i za bardzo spływa z ciasta. Lukier po wymieszaniu powinien mieć kolor i konsystencje kwaśnej śmietany.
Gotowym lukrem polać bakę i udekorować na górze płatkami migdałów.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.