Zimowy kociołek z piekarnika

Zimowy kociołek z piekarnika

Dzisiaj chciałam zaprosić was na danie idealnie nadające się na zimowe dni. Bo kto powiedział, że kociołek musi być robiny na zewnątrz i koniecznie nad ogniskiem. Oczywiście ma to swój urok, ale jak się nie ma co się lubi…

Zawartość kociołka może być różna i dokładnie tak  samo jest z naszym garnkiem w piekarniku. Mozecie tam włożyć swoje ulubione warzywa.

Poniżej podaję składniki na wersje podstawową, ale wy możecie dodać jeszcze np. pokrojoną dynie, buraki czy korzeń pietruszki. Wszystko zależy od tego co lubicie lub po prostu od tego co znajdziecie w domu.

Jeżeli jeszcze was nie przekonałam, dodam, że ta zapiekanka, to jedno z tych dań, które robią się same, wystarczy tylko wszystko wrzucić do garnka. Reszte już zrobi piekarnik.

Nie podaje ilości, bo to też zależy od tego co lubicie i co akurat będziecie mieli pod ręką.

Mięso można tez spokojnie pominąć, danie w wersji wegańskiej też jest pyszne.

  • ziemniaki
  • kapusta
  • cebula
  • papryka
  • marchewka
  • kiełbasa ( mięso, kabanosy, boczek )
  • sól
  • przyprawy np. słodka papryka, ostra papryka, czosnek, majeranek
  • olej

kociołek pełen warzyw

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w pióra.

Kapustę poszatkować.

Paprykę i kiełbasę, mięso lub kabanosy pokroić w kostkę.

Marchew pokroić w talarki.

Wszystko razem wymieszać i doprawić.

Delikatnie skropić delikatnie olejem. Wymieszać.

Piec w 200ºC w przykrytym naczyniu przez godzinę.

Ja najbardziej lubię to robić w garnku żeliwnym, ale spokoknie można to zrobić w naczyniu do zapiekania, pamiętając jednak o przykryciu go.

kociołek pełen warzyw

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

9.2/10 - (13 votes)


19 thoughts on “Zimowy kociołek z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *