Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami
Co powiecie na takie wykorzystanie śliwek?
Troszeczkę zaskakujące prawda?
Przepis pochodzi z książki Noor Murad i Yotam Ottolenghi „Spiżarnia.
Książkę dostałam na urodziny od mojej najmłodszej pociechy i od razu kartkując ją wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE.
I przepis na tą zapiekankę był jednym z nich.
Składniki chyba niewielu zaskoczą, no może trochę te śliwki, a i w przyprawch nic bardzo zaskakującego nie ma. Jest ich w sumie niewiele i nawet jak nie macie ich w domu bez problemu je kupicie w wiekszym sklepie.
Nie ukrywam, że ciekawa jestem jak wam to danie poamakuje, bo moim zdaniem jedt bardzo ciekawe, łatwe w wykoniu i bardzo malownicze. Chyba nawet widać to na zdjęciach.
Ja zmieniłam nieco proporcje i pokroiłam kiełbaski, zamiast piec je w całości, ale podawałam to danie na większej imprezie i tak było łatwiej podzielić i nałożyć sobie tyle ile kto chciał.
Ilości warzyw są podane w przybliżeniu.
- 1 kg ziemniaków
- 750 g ( 4 szt ) czerwonej cebuli
- 2 główki czosnku
- 500 g kiełbasek ( u mnie śląska z szynki )
- 750 g śliwek ( u mnie mieszaniec )
- 120 g oleju
- 3 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 90 g syropu z granatu
- 50 g cukru
- 2 łyżki sumaku
- sól pieprz do smaku
Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Jeżeli macie umyte ziemniaki które nadają się do pieczenia ze skórką można ich nie obierać
Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
Główki czosnku przeciąć na pół jak w książce lub jak u mnie pokroić główkę na mniejsze kawałki.
Do dużego naczynia do zapiekania włożyć ziemniaki, cebulę i czosnej polać 5 łyżkami oliwy i 100 ml wody. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC z termoobiegiem. Piec 35 minut, w tym czasie warzywa powinny zmięknąc i zacząć się rumienić. U mnie trwało to nieco dłużej.
Śliwki umyć, przepołowić i wypeskować.
Kiełbaski przekroić na pół jak w przepisie lub jak u mnie pokroić w grube plastry.
Do warzyw dodać kiełbaski i rozmaryn, wymieszać. Na końcu ułożyć śliwki.
W misce wymieszać ocet, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju, cukier, 1½ łyżki sumaku, ½ łyżeczki soli i pieprz.
Zapiekankę polać równomiernie sosem.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 40 minut. Na koniec zwiększyć temperaturę do 200ºC i piec ostatnie 10 minut do ładnego zrumienienia.
Na koniec zmieszać pozostałe 1½ łyżeczki sumaku, łyżkę oliwy i posiekaną natkę pietruszki.
Rozłożyć to na gorącej zapiekance i serwować. Ja pominęłam ten krok, bo w zamieszaniu zapomniałam, ale i tak było pysznie.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.