Chleb pleciony na bidze i zaparce
W czerwcu razem z innymi blogerami piekliśmy w Piekarni Amber piekliśmy chleb pleciony na bidze i zaparce.
Przepis pochodzi z bloga Brooot.de
U mnie pieczony w formie do pieczenia 32 x 12 cm
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 150 g semoliny
- 250 g mąki pszennej typ 800
- 530 g wody + 50 g wody rezerwowej
- 13 g soli
- 1 g świeżych drożdży
Dzień 1
Biga (u mnie: 10:00)
- 200 g mąki pszennej typ 550
- 100 g wody
- 1 g drożdży
Drożdże rozpuścić w wodzie, następnie dobrze zagnieść z mąką.
Najlepiej zrobić to rękami.
Przykryć i po ostudzeniu włożyć do lodówki.
ciasto zaparzane (u mnie: 16:00)
- 50 g semoliny
- 200 g wody
Do gorącej wody wsypać mąkę i doprowadź do wrzenia.
Cały czas mieszać, aż powstanie masa przypominająca budyń.
Przykryć folią spożywczą, ostudzic i wstawić do lodówki.
Dzień 2
(u mnie: 8 rano)
ciasto :
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 100 g semoliny
- 210 g wody
Mąkę zagnieść z wodą, aż nie będzie grudek.
Przykryć i odstawić żeby ciasto odpoczęło.
biga:
Namoczyć bigę w 20 g wody, wymieszać, przykryć i odstawić.
Zagniatanie ciasta (u mnie: 8:45)
- ciasto
- biga
- ciasto zaparzane
- 13 g soli (dodaj później)
- 50 g wody rezerwa (dodaj później, jeśli to konieczne)
Wszystkie składniki (oprócz soli) zagniatać przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie nieco rozciągliwe.
Następnie dodać sół i kontynuowac zagniatanie kolejne 2-3 minuty.
Ciasto nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Jeśli jest zbyt twarde, to w razie potrzeby dodać kropla po kropli odrobinę więcej wody (rezerwa).
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objetość.
W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach ciasto rozciągnąć i ponownie złożyć.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat.
Rozciągnąć w kwadrat i podzielic na 3 równe paski.
W razie potrzeby paski posypać mąką i zapleśc z nich warkocz.
Formę do piecenia spryskac olejem i przełożyć do niej chleb.
Odstawić do wyrosnięcia na 1:30-2:30 godziny, aż do pełnej dojrzałości (po dotknięciu ciasto nie powinno wrócić do poprzedniego stanu).
Piekarnik nagrzać do 230°C góra/dół. Z naczyniem z wodą, kamieniem do pieczenia lub stalą do pieczenia.
Gdy ciasto chlebowe w pełni dojrzeje, wstawić je do nagrzanego piekarnika.
Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z parą. Krótko wypuścić parę.
Piec kolejne 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli warkocz zrobi się za ciemny na wierzchu trzeba go przykryć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika, chleb spryskać wodą i wyjąć z formy. Studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Chleb na blogach:
Kuchnia Gucia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Nie ma to jak kromka ciepłego chleba z masłem i szczyptą soli
Przepięknie Ci się upiekł! Jaki puszysty i delikatny. Wspaniały. Dziękuję za wspólną czerwcową Piekarnię.