Chleb pleciony na bidze i zaparce

Chleb pleciony na bidze i zaparce
10/10 - (1 vote)

W czerwcu razem z innymi blogerami piekliśmy w Piekarni Amber piekliśmy chleb pleciony na bidze i zaparce.

Przepis pochodzi z bloga Brooot.de

U mnie pieczony w formie do pieczenia 32 x 12 cm

  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g semoliny
  • 250 g mąki pszennej typ 800
  • 530 g wody + 50 g wody rezerwowej
  • 13 g soli
  • 1 g świeżych drożdży

chleb pleciony na bidze i zaparce

Dzień 1
Biga (u mnie: 10:00)

  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g wody
  • 1 g drożdży

Drożdże rozpuścić w wodzie, następnie dobrze zagnieść z mąką.

Najlepiej zrobić to rękami.

Przykryć i po ostudzeniu włożyć do lodówki.

ciasto zaparzane (u mnie: 16:00)

  • 50 g semoliny
  • 200 g wody

Do gorącej wody wsypać mąkę i doprowadź do wrzenia.

Cały czas mieszać, aż powstanie masa przypominająca budyń.

Przykryć folią spożywczą, ostudzic i wstawić do lodówki.

chleb pleciony na bidze i zaparce

Dzień 2
(u mnie: 8 rano)
ciasto :

  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g semoliny
  • 210 g wody

Mąkę zagnieść z wodą, aż nie będzie grudek.

Przykryć i odstawić żeby ciasto odpoczęło.

biga:
Namoczyć bigę w 20 g wody, wymieszać, przykryć i odstawić.

Zagniatanie ciasta (u mnie: 8:45)

  • ciasto
  • biga
  • ciasto zaparzane
  • 13 g soli (dodaj później)
  • 50 g wody rezerwa (dodaj później, jeśli to konieczne)

Wszystkie składniki (oprócz soli) zagniatać przez około 8-10 minut, aż ciasto będzie nieco rozciągliwe.

Następnie dodać sół i kontynuowac zagniatanie kolejne 2-3 minuty.

Ciasto nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Jeśli jest zbyt twarde, to w razie potrzeby dodać kropla po kropli odrobinę więcej wody (rezerwa).
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objetość.

W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach ciasto rozciągnąć  i ponownie złożyć.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat.

Rozciągnąć w kwadrat i podzielic na 3 równe paski.

W razie potrzeby paski posypać mąką i zapleśc z nich warkocz.

Formę do piecenia spryskac olejem i przełożyć do niej chleb.

Odstawić do wyrosnięcia na 1:30-2:30 godziny, aż do pełnej dojrzałości (po dotknięciu ciasto nie powinno wrócić do poprzedniego stanu).

Piekarnik nagrzać do 230°C góra/dół. Z naczyniem z wodą, kamieniem do pieczenia lub stalą do pieczenia.

Gdy ciasto chlebowe w pełni dojrzeje, wstawić je do nagrzanego piekarnika.

Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z parą. Krótko wypuścić parę.

Piec kolejne 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Jeśli warkocz zrobi się za ciemny na wierzchu trzeba go przykryć folią aluminiowa lub papierem do pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika, chleb spryskać wodą i wyjąć z formy. Studzić na kratce.

chleb pleciony na bidze i zaparce

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Chleb na blogach:
Kuchnia Gucia
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami



2 thoughts on “Chleb pleciony na bidze i zaparce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here