Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków
7.5/10 - (20 votes)

Taka babka to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostayły z obiadu.

Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale czasami jednak się zdarza.

Babka ziemniaczana ma tą zaletę, że można ją zjeść od razu po przygotowaniu, jaki i kolejnego dnia odgrzewaną w plastrach np. na patelni. Ja osobiście nawet preferuję ten drugi sposób.

Boczek można pominąć lub zastąpić kiełbasą.

  • 750 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 125 g chudego boczku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Na patelni podsmażyć boczek.

Dodać cebulę, jeżeli z boczku nie wytopiło się za wiele tłuszczu można dodać trochę oleju i podsmażyć do zeszklenia.

Ziemniak przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać do nich boczek, cebulę i pieprz.Wymieszać. Jeżeli trzeba doprawic solą.

Formę keksową posmarować masłem lub olejem.

Przełożyc do niej masę ziemniacaną/

Piec w 180 º C przez 45- 50 minut, do zrumienienia.

Podawać ciepłą.

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



16 thoughts on “Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here