Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Taka babka to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostayły z obiadu.
Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale czasami jednak się zdarza.
Babka ziemniaczana ma tą zaletę, że można ją zjeść od razu po przygotowaniu, jaki i kolejnego dnia odgrzewaną w plastrach np. na patelni. Ja osobiście nawet preferuję ten drugi sposób.
Boczek można pominąć lub zastąpić kiełbasą.
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 125 g chudego boczku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Na patelni podsmażyć boczek.
Dodać cebulę, jeżeli z boczku nie wytopiło się za wiele tłuszczu można dodać trochę oleju i podsmażyć do zeszklenia.
Ziemniak przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać do nich boczek, cebulę i pieprz.Wymieszać. Jeżeli trzeba doprawic solą.
Formę keksową posmarować masłem lub olejem.
Przełożyc do niej masę ziemniacaną/
Piec w 180 º C przez 45- 50 minut, do zrumienienia.
Podawać ciepłą.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jeszcze nigdy nie robiłam takiej babki, nawet z surowych ziemniaków :)
Pati, kiedyś musi być ten pierwszy raz :)
Ciekawa ta babka :)
Nigdy nie jadłam, a tyle o niej słyszałam. Wygląda smacznie :)
Polecam wszystkim ziemniakożercom :)
Super, takie proste składniki, a takie pyszne danie, mniam :)
Prosto najlepiej :)
bardzo fajny pomysł na recykling w kuchni :)
o tak, recyklin w kuchni może być pyszny :)
Muszę koniecznie takiej spróbować!
O nie, to wygląda świetnie… Będę musiała niedługo zrobić :)
Smakuje też całkiem nieźle :)
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam takiej babki. Podoba mi się ten pomysł :)
O, jak z ugotowanych ziemniaków to na pewno lubię : )
Mniam jak pysznie wygląda :-)
Przyznam, że bardzo lubię takie dania. Jednak babki z gotowanych ziemniaków nie jadłam (jedynie z surowych) i chętnie bym spróbowała :) musiała być pyszna :) pozdrawiam