Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Danie idealne, jeżeli zostanie nam sporo ugotowanych ziemniaków. Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak czasami się zdarza.
- 750 g ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 125 g chudego boczku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Cebulę i boczek zeszklić na patelni, jeżeli to konieczne dodać trochę oleju ( kiedy boczek jest bardzo chudy i nie wytopi się z niego tłuszcz ).
Ziemniak przepuścić przez maszynkę. Dodać boczek i cebulę. Wymieszać. Przełożyć do formy. Moja forma nie przywiera, więc nie wysmarowałam jej tłuszczem, ale jeżeli chcecie można wysmarować ją masłem lub olejem.
Piec w 180 º C przez 45- 50 minut, do zrumienienia.
Podawać ciepłą.
Smacznego :)
Jeszcze nigdy nie robiłam takiej babki, nawet z surowych ziemniaków :)
Pati, kiedyś musi być ten pierwszy raz :)
Ciekawa ta babka :)
Nigdy nie jadłam, a tyle o niej słyszałam. Wygląda smacznie :)
Polecam wszystkim ziemniakożercom :)
Super, takie proste składniki, a takie pyszne danie, mniam :)
Prosto najlepiej :)
bardzo fajny pomysł na recykling w kuchni :)
o tak, recyklin w kuchni może być pyszny :)
Muszę koniecznie takiej spróbować!
O nie, to wygląda świetnie… Będę musiała niedługo zrobić :)
Smakuje też całkiem nieźle :)
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam takiej babki. Podoba mi się ten pomysł :)
O, jak z ugotowanych ziemniaków to na pewno lubię : )
Mniam jak pysznie wygląda :-)
Przyznam, że bardzo lubię takie dania. Jednak babki z gotowanych ziemniaków nie jadłam (jedynie z surowych) i chętnie bym spróbowała :) musiała być pyszna :) pozdrawiam