Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów
Czasami aż trudno uwierzyć, że małym nakładem pracy i czasu można ugotować coś tak pysznego!
Sama nie zbieram grzybów, ale czasami jakaś dobra dusza podzieli się ze mną swoimi zbiorami i wtedy mogę zaszaleć.
Tak było tez tym razem.
Dostałam grzyby i radę, żeby ugotować barszcz grzybowy.
Gotowałam w warunkach wakacyjnych. Gdzie miałam do dyspozycji dwa palniki, dwa garnki i patelnię.
W tym przypadku było to aż nad to.
Basiu dziękuję za pyszne grzyby i poradę.
- ok 500 g grzybów leśnych ( oczyszczonych )
- 1 duża cebula
- 4 duże ziemniaki
- liść laurowy
- 4 – 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 1 łyżka mąki ( opcjonalnie )
- olej
- pieprz
- sól
Grzyby pokroić w plastry, przełożyć do garnka.
Zalać wodą i gotować prze około 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do gotujących grzybów i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Cebulę pokroić w pióra i zeszklić na oleju.
Dodać do zupy.
Dorzucić przyprawy.
Gotować kolejne 10 minut.
Jeżeli lubicie gęste zupy możecie zagęścić barszcz grzybowy dodając do niego mąkę rozmieszaną w kilku łyżkach wody.
Śmietanę zahartować odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka. Wymieszać.
Gotować razem jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Nie myślałam, że ugotowanie tak pyszniutkiej zupki będzie takie prościutkie. Palce lizać. Polecam.