Prosty barszcz grzybowy ze świeżych grzybów
Czasami aż trudno uwierzyć, że małym nakładem pracy i czasu można ugotować coś tak pysznego!
Sama nie zbieram grzybów, ale czasami jakaś dobra dusza podzieli się ze mną swoimi zbiorami i wtedy mogę zaszaleć.
Tak było tez tym razem.
Dostałam grzyby i radę, żeby ugotować barszcz grzybowy.
Gotowałam w warunkach wakacyjnych. Gdzie miałam do dyspozycj dwa palniki, dwa garniki i patelnię.
W tym przypadku było to aż nadto.
Basiu dziękuję za pyszne grzyby i poradę.
- ok 500 g grzybów leśnych ( oczyszczonych )
- 1 duża cebula
- 4 duże ziemniaki
- liść laurowy
- 4 – 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 1 łyżka mąki ( opcjonalnie )
- olej
- pieprz
- sól
Grzyby pokroić w plastry, przełożyć do garnaka. Zalać wodą i gotować prze około 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do gotujących grzybów i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby dolać wody.
Cebele pokroić w pióra i zeszklić na oleju.
Dodać do zupy.
Gotować kolejne 10 minut.
Jeżeli lubicie gęste zupy możecie mąkę rozmieszać w kilku łyżkach wody, dodać śmietanę, wymieszać.
Unikający mąki pomijają ten krok.
Do śmietany lub mąki ze śmietaną dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać i wlać do zupy. Wszystko wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.