Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami
9.3/10 - (10 votes)

Kiedy na targu pojawiają się śliwki, to od razu czuję konieczność upieczenia z nimi ciasta.

W tym roku, śliwki już są od jakiegoś czasu, a ciasta jakoś do tej pory nie udało mi się upiec. Koniecznie więc trzeba było to nadrobić.

Dzisiaj śliwki w towarzystwie kruchego ciasta.

A jak kruche ciasto to jak już kilka razy wspominałam mąka krupczatka.

W ramach podjętej współpracy z firmą Polskie Młyny u mnie kruche ciasto z mąki krupczatki Polskie Młyny.

Krupczatkę oraz inne maki i nie tylko możecie kupić w sklepie albo na allegro .

To jest przepis dla tych leniwych. Zagniatanie ciasta możecie spokojnie powierzyć malakserowi.

Z podanej porcji ciasta wychodzi małe ciasto, więc jeśli chcecie je piec na jakąś imprezę warto podwoić ilośc składników.

ciasto :

  • 2 szkl ( 250 g ) maki pszennej krupczatki
  • ½ szk ( 120 g ) cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo :

  • śliwki

opcjonalnie :

  • mąka ziemniaczana
  • cukier puder

kruche ze śliwkami

Mąkę krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać posiekane masło i jajko. Wyrobić ciasto.

Świetnie sprawdza się tutaj malakser. Wystarczy wsypać do niego składniki i zmiksować.

Z ciasta nie musi powstawać kula, wystraczy struktura drobnej kruszonki.

Formę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do wyłożonej formy przesypać ok. ¾ ciasta i wyrównać docistkając dłonią tak, żeby powstała równa powierzchnia.

Pozostałe ciasto przelożyć do miseczki.

Formę z ciastem i miskę włożyć na 30 minut do lodówki.

W tym czasie umyć i wydrylować śliwki.

Jeżeli śliwki są bardzo dojrzałe, dobrze jest lekko posypać je mąką ziemniaczaną. Wtedy sok który z nich wypłunie ładnie się wchłonie.

Przygotowane połówki śliwek ułożyć skórką do dołu na schłodzonym cieście.

Posypać pozostałym ciastem. Jeśli jest zbite pokruszyć je palcami tak by powstała kruszonka.

Piec w 180ºC  ( piekarnik góra dół )  przez ok 45 minut, do lekkiego zbrązowienia.

kruche ze śliwkami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



4 thoughts on “Kruche ciasto ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here