Kruche ze śliwkami

Kolejne ciasto ze śliwkami. Tym razem klasycznie.
Kruche ciasto + śliwki = PYCHA
kruche ciasto :
- 3 szkl ( 500 g ) mąki
- 0,5 szkl ( 100 g ) cukru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kwaśnej śmietany
- łyżeczka esencji waniliowej
dodatkowo :
- ok. łyżka kaszy mannej
- ok. 1 kg śliwek
Mąkę wsypać do miski. Dodać masło i pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na pół, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. godziny.
Śliwki umyć, osuszyć, i usunąć pestki przepoławiając.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach blachy ( można przed schłodzeniem ciasta połową wyłożyć blachę, przykrytą papierwm do pieczenia ). Jeden położyć na wyłożonej papierem blaszce, posypać kaszą manną i ułożyć na nim połówki śliwek. Posypać cukrem, u mnie to były dwie czubate łyżki cukru brązowego. Przykryć drugą połową ciasta. Posypałam jeszcze cukrem, ale nie jest to konieczne.
Porcja ciasta starcza na blachę o wymiarach 42 x 29 cm, ja piekę dwa mniejsze.
Piec w 180 º C przez 35 – 40 minut.
Smacznego :)
Uwielbiam i chcę kawałek i to spory :)
Prezentuje się przepysznie!
Mmmmmm…
Dziękuję, to jedno z moich ulubionych ciast i co, że oklepane i takie zwykłe, skoro pyszne :)