Bezglutenowe crumble śliwkowe czyli owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką to idealny deser, kiedy zachce nam się czegoś słodkiego, a nie za bardzo chce nam się robić ciasto. Nie jest zbyt pracochłonne, a efekt moim zdanie pyszny.
- ok. 1 kg śliwek
- 300 g mąki kokosowej
- 300 g płatków owsianych (dla bezglutenowców bezglutenowe )
- 200 g cukru
- 200 g masła
- garść orzechów włoskich
Śliwki umyć, wyjąc pestki i jeśli są duże pokroić. Moje były olbrzymie!
Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą tak, żeby powstały grudki.
Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać kruszonką i piec w 180 º C przez ok 30 minut. Kruszonka powinna ładnie się zrumienić. Jeść na ciepło lub na zimno. Świetnie do niej pasują lody.
Smacznego :)
O jak apetycznie, aż mi ślinka leci:)
i smacznie :)
Pyszna propozycja, uwielbiamy takie desery i skorzystamy z Twojego przepisu :) pozdrowienia
Małgosiu pozdrawiam serdecznie :)
zapiekane śliwki kocham! :)
Też uważam, że to połączenie idealne :)
Uwielbiam takie desery!
Proste i pyszne, też uwielbiam :)
Bardzo dobry pomysł. Myślę, że z jabłkami też by się sprawdził : )
Uwielbiam owoce pod kruszonką, mniam <3
Jeden z moich ulubionych deserów. Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu. Dla mnie ideał <3