Ciasto z rabarbarem i truskawkami, bez jajek i bez mleka

Dzisiaj zapraszam was na ciasto z rabarbarem i truskawkami. Bardzo proste a do tego bez jajek i mleka czy innego nabiału.
Sama byłam zaskoczona, bo jest bardzo smaczne i nie ustępuje wcale tym tradycyjnym.
Owoce możecie oczywiście zmienić, ale jeżeli użyjecie bardziej słodkich, zredukujcie ilość cukru.
Do ciasta można dodać ekstrakt waniliowy, cynamon lub skórkę cytrynową.
Moje ulubione to to z dodatkiem łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie jest banalnie proste, a smak powinien zadowolić wszystkich.
- 2 ½ szkl ( 315 g ) maki pszennej
- 1 szkl ( 220 g ) cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szkl ( 190 g ) napojue roślinnego ( np. migdałowego lub owsianego )
- ½ szkl ( 125 g ) oleju roślinnego ( np. rzepakowego )
- 2 łodygi rabarbaru
- truskawki
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jeżeli chcecie dodać cynamon lub skórkę cytrynową to teraz. Dodać napój roślinny i olej, a jeżeli chcecie to i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Rabarbar pokroić w kostkę.
Do ciasta dodać rabarbar, wymieszać.
Formę do pieczenia 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, starając się, żeby rabarbar był równo rozprowadzony.
Truskawki umyć, usunąć szypułki.
Ułożyć na wierzchu ciasta.
Piec w 180°C prze ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem, jeżeli po wyjeciu z ciasta będzie suchy, jest upieczone.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Zrobiłam ze śliwkami i w takiej wersji tez polecaam.
Robiłam ze śliwkami i wyszło przepyszne!
To ciasto jest super. Robiłam je też z jagodami i bardzo polecam.