Ciasto ze śliwkami

Śliwkowy sezon czas zacząć. A najlepiej zacząć go pysznym ciastem ze śliwkami.
Kruche ciasto :
- 1,5 szkl ( 250 g ) mąki
- 0,25 szkl ( 50 g ) cukru
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kwaśnej śmietany
- łyżeczka esencji waniliowej
biszkopt :
- 0,5 szkl ( 60 g ) mąki
- 0,5 szk ( 100 g ) cukru
- 3 jajka
- dodatkowo :
- ok. 1 kg śliwek
Zagnieść kruche ciasto, wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę i schłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Przygotować biszkopt. Oddzielić białka od żółtek, ubić, nie przerywając ubijania dodać kolejno cukier , żółtka i mąkę. Wylać na schłodzone kruche ciasto. Śliwki umyć, osuszyć i przepołowić wyjmując przy tym pestki. Ułożyć na biszkopcie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
Smacznego :)
Cudne!
Sięgam po kawałek
Właśnie pije kawę.
Pozdrowienia!
Pozdrawiam i chętnie dołączyłabym się do picia kawy :)