Murzynek z mąki pełnoziarnistej

Dziecko jechało z koleżankami w gości.
Zapytałam co chce ze sobą wziąć.
Odpowiedź oczywiście : nic.
Ale w dalszej rozmowie okazało się, że jest zapotrzebowanie na murzynka.
I nie było by większego problemu, gdyby wyjazd nie był za 1,5 godziny, a ja miałabym w domu białą mąkę pszenną.
Trzeba było coś wymyślić. Mam nadzieję, że smakowało.
Ja na wierzch położyłam jeszcze śliwki, ale nie jest to konieczne. Można ich nie dodawać, albo użyć innych owoców. To już pozostawiam wam do wyboru.
- 200 g mąk pszennej razowej
- 100 g mąki krupczatki
- 215 g cukru
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 5 łyżeczek ( 20 g ) kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek ( 60 g ) powideł śliwkowych
dodatkowo:
- śliwki
W garnku zagrzać mleko, masło, cukier i kakao. Lekko przestudzić i dodać resztę składników.
Wymieszać dokładnie. Przełożyć do wyłożonej papierem formy.
Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki.
Ułożyć na cieście skórką do dołu.
Piec w 180ºC przez 40 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.