Murzynek z mąki pełnoziarnistej

Dziecko jechało z koleżankami w gości. Zapytałam co ma ze sobą wziąć.
Odpowiedź oczywiście : nic.
Ale w dalszej rozmowie okazało się, że jest zapotrzebowanie na murzynka.
I nie było by większego problemu, gdyby wyjazd nie był za 1,5 godziny, a ja miałabym w domu białą mąkę pszenną.
Trzeba było coś wymyślić. Mam nadzieję, że smakowało.
- 200 g mąk pszennej razowej
- 100 g mąki krupczatki
- 215 g cukru
- 250 ml mleka
- 125 g masła
- 5 łyżeczek ( 20 g ) kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek ( 60 g ) powideł śliwkowych
W garnku zagrzać mleko, masło, cukier i kakao. Lekko przestudzić i dodać resztę składników.
Wymieszać dokładnie. Przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 180ºC przez 40 minut.
Ja zrobiłam podwójną porcje ciasta. Na wierzchu jednego z ciast ułożyłam połówki wypestkowanych śliwek.
Smacznego :)