Czarne bułki do burgerów

Czarne bułki do burgerów

Spotkaliście się już z czarnymi bułkami?

Od jakiegoś czasu każda szanująca się burgerownia ( no prawie każda ) ma w swojej ofercie burgera w czarnej bułce.

Ja też postanowiłam upiec taką czarną bułkę, a do realizacji tego planu potrzebowałam już tylko aktywnego węgla.

Bo jako barwnika postanowiłam użyć własnie aktywnego węgla, bo chociaż są też inne metody barwienia pieczywa ten wydał mi się najprostszy.

Węgiel aktywny znajdziecie w sklepach ekologicznych,  z suplementami i zielarniach oraz oczywiście w internecie.

Jego pochodzenie nie powinno mieć znaczenia. Znaczenie ma to, że musi być zmielony na jak najdrobniejszy pył. Inaczej będzie wyczuwalny w bułkach.

Nie dawajcie go też za dużo, bo może wam potem chrzęścić  w zębach.

Ciasto po wyrobieniu będzie miało szary kolor, ale tak ma być.

Z tego przepisu po pominięciu aktywnego węgla wyjdą zwykłe, jasne bułki do burgerów.

  •  300 g mąki pszennej
  • 90 ml mleka
  • 75 ml wody
  • 1 jajko
  • 15 g miękkiego masła
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka ( 5 g ) sproszkowanego aktywnego węgla
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli

dodatkowo :

  • sezam

czarne bułki do burgerów

Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą i węglem aktywnym.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wymieszać.

Zrobić w mące wgłębienie, wlać tam pozostałe mleko, dodać mieszankę z drożdżami i odstawić na 15 – 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Jajko rozbełtać, można dodać kilka kropel wody wtedy będzie to łatwiejsze.

Do miski z pracującymi drożdżami dodać do pół jajka, wodę i masło.

Zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub robotem.

Z wyrobionego ciasta uformować kulę, odłożyć do miski i szczenie przykryć.

Ciasto odstawić do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na  4 – 6 części, w zależności od tego czy chcecie duże czy mniejsze bułki. Uformować kulki i spłaszczyć je.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ułożyć na blaszce bułki, zachowując odstępy.

Odstawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut.

Wyrośnięte bułki posmarować pozostałym jajkiem i posypać sezamem.

Piec w 180°C przez 30 minut.

czarne bułki do burgerów

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

9.3/10 - (3 votes)


2 thoughts on “Czarne bułki do burgerów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here