Bułki do burgerów
Zupełnie nie zgadzam się z tezą, że burgery to zawsze jest fast food.
Jednak dobre składniki z których robi się kotlet czy to mięsny czy wege oraz dobra bułka to podstawa.
Zapewniam was, że te bułki burgerowe są idealne.
Przepis oparłam na recepturze z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana, jednak trochę go zmieniłam na swoje potrzeby.
Z przepisu w zależności jak duże chcecie mieć bułki wyjdzie 8 – 10 bułek.
- 4 szkl ( 500 g ) mąki pszennej chlebowej
- 15 g świeżych drożdży
- niepełna szklanka ( 230 g ) wody
- 1 jajko wielkość m ( 50 g )
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki ( 15 g ) cukru
- 3 łyżki ( 30 g ) mleka w proszku
- 1 łyżeczka ( 11 g ) soli
dodatkowo :
- jajko
- sezam
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 – 10 części i uformować kule.
Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie każdą bułkę spłaszczyć ręką na grubość 1 – 1,5 cm.
Tak przygotowane bułki ułożyć, zachowując odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody.
Posypać sezamem.
Piec 20 minut.
Jeżeli pieczecie równocześnie więcej niż jedna blachę, konieczna będzie zmiana poziomów.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Te bułki i są mega! Nie tylko do burgerów.
I jeszcze zdjęcie
Robię kolejny raz. Najlepszy przepis na bułki do burgerów jaki znalazłem w sieci.