Bułki do burgerów

Bułki do burgerów
9.1/10 - (15 votes)

Zupełnie nie zgadzam się z tezą, że burgery to zawsze jest fast food.

Jednak dobre składniki z których robi się kotlet czy to mięsny czy wege oraz dobra bułka to podstawa.

Zapewniam was, że te bułki burgerowe są idealne.

Przepis oparłam na recepturze z książki „Chleb” Jeffreya Hamelmana, jednak trochę go zmieniłam na swoje potrzeby.

Z przepisu w zależności jak duże chcecie mieć bułki wyjdzie 8 – 10 bułek.

  • 4 szkl ( 500 g ) mąki pszennej chlebowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • niepełna szklanka ( 230 g ) wody
  • 1 jajko wielkość m ( 50 g )
  • 40 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ( 15 g ) cukru
  • 3 łyżki ( 30 g ) mleka w proszku
  • 1 łyżeczka ( 11 g ) soli

dodatkowo :

  • jajko
  • sezam

Bułki burgerowe

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto.

Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 – 10 części i uformować kule.

Odstawić na 20 minut.

Po tym czasie każdą bułkę spłaszczyć ręką na grubość 1 – 1,5 cm.

Tak przygotowane bułki ułożyć, zachowując odstępy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Wyrośnięte bułki osmarować jajkiem rozbełtanym z z łyżką wody.

Posypać sezamem.

Piec 20 minut.

Jeżeli pieczecie równocześnie więcej niż jedna blachę, konieczna będzie zmiana poziomów.

Studzić na kratce.

Bułki burgerowe

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



3 thoughts on “Bułki do burgerów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here