Hot dogi w preclowej bułce

Hot dogi w preclowej bułce

Lubicie hot – dogi?

Jeżeli tak to koniecznie musicie spróbować ich w preclowym wydaniu.

Parówki w preclowym cieście mogą was bardzo przyjemnie zaskoczćc i stać  się waszym ulubionym daniem, które świetnie też sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach. Szczególnie jeżeli potrzebujecie jakiś smacznych i chętnie jedzonych przekąsek dla dzieci.

ciasto :

  • 3 szkl (480 g )  mąki pszennej
  • 1 szkl ( 250 ml ) wody
  • 3 łyżki ( 75 g ) miękkiego masła
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 12 parówek
  • 2 łyżki sody

do smarowania :

  • 2 łyżki ( 50 g ) stopionego masła

hot dogi w preclowej odsłonie

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i do środka wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i zalać wodą. Odstawić na około 10 minut, do czasu aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana.

Do miski dodać sól i miękkie masło, zagnieść razem na gładką masę. Można to zrobić ręcznie albo robotem.

Miskę przykryć szczelnie folią i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i w razie potrzeby podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej 0,5 cm. Pokroić na 12 pasków. Ja do tego używam noża do pizzy.

Parówki jeśli trzeba wyjąć z osłonek, w razie potrzeby osuszyć ręcznikiem papierowym.

Tak przygotowane parówki owinąć ciastem.

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

W dużym garnku zagrzać wodę z sodą. Po zagotowaniu, zmniejszyć moc, tak żeby woda była spokojna i partiami wkładać wyrośnięte hot dogi. Gotować minutę, po 30 sekundach obrócić.

Obgotowane bułki układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozpuszczonym masłem.

Piec w 190 °C prze około 30 minut, aż uzyskamy złoty kolor.

hot dogi w preclowej odsłonie

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


11 thoughts on “Hot dogi w preclowej bułce”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.