Hot dogi w preclowej bułce

Lubicie hot – dogi? Jeżeli tak to koniecznie musicie spróbować ich w preclowym wydaniu.
Parówki w preclowym cieście mogą was bardzo przyjemnie zaskoczyc i stać się waszym ulubionym daniem, które świetnie też sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach.
ciasto :
3 szkl (480 g ) mąki pszennej
1 szkl ( 250 ml ) wody
3 łyżki ( 75 g ) miękkiego masła
10 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
12 parówek
2 łyżki sody
do smarowania :
2 łyżki ( 50 g ) stopionego masła
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i do środka wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i zalać wodą. Odstawić na około 10 minut, do czasu aż drożdże zaczną pracować i powstanie piana.
Do miski dodać sól i miękkie masło, zagnieść razem na gładką masę. Można to zrobić ręcznie albo robotem.
Miskę przykryć szczelnie folią i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i w razie potrzeby podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o grubości mniej więcej 0,5 cm. Pokroić na 12 pasków. Ja do tego używam noża do pizzy.
Parówki jeśli trzeba wyjąć z osłonek, w razie potrzeby osuszyć ręcznikiem papierowym.
Tak przygotowane parówki owinąć ciastem.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W dużym garnku zagrzać wodę z sodą. Po zagotowaniu, zmniejszyć moc, tak żeby woda była spokojna i partiami wkładać wyrośnięte hot dogi. Gotować minutę, po 30 sekundach obrócić.
Obgotowane bułki układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozpuszczonym masłem.
Piec w 190 °C prze około 30 minut, aż uzyskamy złoty kolor.
Smacznego!
Cześć, jak długo trzeba je obgotowywać?
Minute, w połowie gotowania obrócić.
Robiłam i polecam!
Świetna przekąska! Niby zwykły hot dog, a jednak cos innego.
Bardzo smaczna wersja hotdoga. Bardzo nam smakowąły, zrobię jeszcze nie jeden raz.
Weszły na stałe do naszgo menu. Bardzo je lubimy i polecamy!
Bardzo fajny pomysł. Kradnę.