Paluszki chlebowe World Bread Day 2021
Po raz kolejny z wielką przyjemnością dołączyłam do wielu blogerów z całego świata, którz własnie dzisiaj upieką wiele doskonałych chlebów i bułek. A wszystko to za sprawą Zorry , która już po raz 16 organizuje Światowy Dnia Chleba – WBD 2021 .
A jak święto, to i impreza i moja dzisiejsza dzisiejsza propozycja świetnie nadaje się na imprezę, chociaż oczywiście nie tylko.
Paluszki chlebowe, posypane parmezanem z przyprawami znikaja bardzo szybko, na szczęście dosyć szybko można je też przygotować. Pracy przy nich niewiele. Gdyby jeszcze dało się skrócić czas wyrastania. No ale czasami warto trochę poczekać.
- 3 ½ szkl ( 450 g ) mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki ( 25 g ) maki kukurydzianej
- 1 łyżka ( 15 g ) cukru
- 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
- 10 g świeżych drożdży
- 285 ml wody
- 1 łyżka ( 15 g ) oliwy
na wierzch:
- oliwa
- słodka papryka
- oregano
- czosnek suszony granulowany lub mielony
- cebula suszona granulowana lub mielona
- tarty parmezan
Wszystkie składniki na ciasto wkłożyć do miski i zagnieść. Oczywiście z powodzeniem może to za nas zrobić robot.
Wyrobione ciasto przykryć i zostawić na mniej więcej godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie w miseczce wymieszać przyprawy i parmezan. Proporcje są właściwie dowolne, ale ja wymieszałam dwie łyżki parmezanu i po łyżce każdej z przypraw.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i rozwałkować na prostokąt grubości o,5 – 1 cm. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.
Posmarować oliwą i posypać parmezanem wymieszanym z przyprawami.
Pokroić na paski szerokości ok. 3 cm.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ostawić na 15 – 20 minut.
W tym czasie rogrzać piekarnik do tempetatury 200°C. Piec z termoobiegiem 15 – 20 minut do zarumienienia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Hi there, I found your website by means of Google whilst searching for a comparable topic, your website got here up,
it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, just turned into aware of your blog via Google, and located that it is
truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you happen to proceed this in future.
Numerous folks will probably be benefited from your writing.
Cheers!
Już kilka razy je robiłam. Dziękuję za przepis.
Bardzo smaczne. Proste w przygotowaniu. Lubie to!
Zrobiłam I bardzo pyszne, dzieci zjadły I 10 minut nic nie zostało. POLECAM!!!!
Tak, proszę, imprezujmy! Te paluszki chlebowe to naprawdę idealne jedzenie na imprezę! Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba 2021.