Sałatka marokańska

Macie takie sałatki, których smak zapada wam na długo w pamięć i musicie co jakiś czas ją zrobić? To jest właśnie taka sałatka. Pyszna sałatka, na którą przepis moja siostra znalazła tu .
- 1 szkl. kaszy bulgur
- 1 kg marchwi
- 350 g gotowanej ciecierzycy
- 200 g rodzynek
- 1 szt. szalotka
- natka pietruszki
- oliwa
- sok z cytryny
- łyżka przyprawy marokańskiej*
*Przyprawa marokańska :
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego cynamonu
- pół łyżeczki chilli
- łyżeczka soli
- łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Kaszę ugotować. Ja szklankę bulguru zalewam 2 szklankami zimnej wody, solę, stawiam na palnik i czekam aż kasza wchłonie płyn. Można też postąpić z nią podobnie jak z kaszą kuskus, czyli zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem.
Marchew kroje na talarki lub jeżeli jest większa w półtalarki. Posypuję łyżką przyprawy, polewam łyżką oleju, mieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 200°C przez co najmniej 30 minut.
Po wystudzeniu kaszę i marchew mieszamy z ciecierzycą, rodzynkami, pokrojoną drobno szalotką i posiekaną natką pietruszki.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Mieszamy i gotowe.
Można wymieszać też ciepłe składniki i jeść od razu, też pyszne.
*Wszystkie składniki przyprawy mieszamy i używamy, nie tylko do tej sałatki.
Smacznego.
Ta sałatka jest pyszna. Zrobię ją na święta i zaniosę do rodziców narzeczonej.
Juz wiem ze mi zasmakuje :-)
Sałatka pyszna i bardzo pożywna. Mój maż regularnie dostaje ja do pracy :-)
Mój też dostaje do pracy :)
Salatka jest pyszna! Jednak przepis znalazlam tu
:)
Poprawiłam.