Sałatka z dyni i ciecierzycy
Z jesiennych zapasów została mi jeszcze jedna dynia. Trzeba było ją wykorzystać. Powstało bardzo słoneczne danie, z moimi ulubionymi indyjskimi przyprawami.
- mieszanka sałat
- ok. 1 kg dyni piżmowej
- 500 g ugotowanej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki soli
Dynie obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w pióra.
Dynie, cebule i ciecierzycę wymieszać z olejem i przyprawami.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 40 minut.
I właściwie już na tym etapie można danie podać na stół, bo na ciepło niczego mu nie brakuje. Ja nie mogłam się powstrzymać przed podjadaniem.
Jeśli jednak chcecie mieć sałatkę to trzeba wystudzić.
Na talerzu ułożyć sałatę, na wierzch wyłożyć warzywa.
Smacznego :)
Cudowna sałatka. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów :-)
Musi smakować wyśmienicie ;)
Smakuje :)