Hummus z pieczoną dynią

Hummus z pieczoną dynią

Humus jest zdecydowanie w czołówce moich smarowideł do chleba.

Jak juz pewnie nie raz pisałam ciecierzyce gotuję w hurtowych ilościach, potem ja porcjuję i mrożę. Tym sposobem mam zawsze pod ręką gotowe do użycia ziarna.

Oczywiście wszyscy nie lubiący się bawić w zapasy, moga po prostu użyć ciecierzycy ze słoika lub z puszki.

Puree z pieczonej dyni też zazwyczaj mam wcześniej przygotowane i zamrożone, ale akurat do humusu jakoś wolę dodawać takie świeżo upieczoną dynie.

Z podanych składników wychodzi duża porcja hummusu, więc na początek możecie zmniejszyć ilość składników o połowę.

  • 2 szkl ( 400g ) ugotowanej ciecierzycy
  • 2 szkl ( 470 g ) pieczonej dyni lub puree z dyni
  • 1 łyżka tahini
  • 3 ząbki czosnki
  • 100 ml zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczki soli
  • kumin
  • cynamon
  • pieprz cayen
  • prażone ziarna dyni, słonecznika, sezamu

humus z dynią

Do ciecierzycy dodać tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i przyprawy. Zmiksować.

Dodać pieczoną dynię pokrojoną w drobną kostkę lub puree z dyni i dalej miksować.

Nie przerywając miksowania dolewać powoli lodowatą wodę.

Podawać posypane ziarnami.

humus z dynią

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.