Curry z kalafiora
Jeżeli lubicie proste, aromatyczne dania, zróbcie je koniecznie. Smak zadowoli nie tylko wegetarian, ale powinien zadowolić też mięsożerców.
- kalafior
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 szt. ( 250 g ) cebule
- puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego
- puszka pomidorów krojonych
- 20 g oleju
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tandoori masala
- szczypta mielonego kardamonu
- pół laski cynamonu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- sól
Kalafiora podzielić na małe różyczki. Pokroić cebulę w piórka, a czosnek najdrobniej jak się nam uda. Na patelni rozgrzać olej i dodać wszystkie przyprawy, wymieszać, dodać cebulę i czosnek, lekko podsmażyć. Dodać pomidory i mleko kokosowe, wymieszać i dodać kalafiora i ciecierzycę. Dusić razem ok. 30 minut. Kalafior nie powinien być za miękki. Curry wyszło naprawdę przepyszne.
Smacznego :)
muszę wypróbować!!!!! inspirujące….
Polecam i poproszę o opinie po spróbowaniu.