Pikantna ciecierzyca

Pikantna ciecierzyca
9.7/10 - (4 votes)

Idąc za ciosem dzisiaj przepis z książki The Australian Womens weekly „Easy Curry Cookery”.

To są zdecydowanie moje smaki, więc gorąco polecam.

Ta pełna smaku i aromatu ciecierzyca będzie smakowała nie tylko weganon. Chociaż i oni powinni być zadowoleni, kiedy wyląduje na ich talerzach.

Poniższy przepis zawiera lekkie zmiany.

W oryginale na patelnie wrzyca sie surowa ciecierzycę.

Ja dałam ugotowaną, było jej ok. 3 szklanki i wcale nie była jakaś bardzo miękka po tej godzinie duszenia.

Pomidorów nie obrałam z lenistwa ze skóry i potem te skórki trzeba było wyławiać, zdecydowanie lepiej obrać je na początku .

  • 1 szkl suchej ciecierzycy
  • 30g oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 szkl wody
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała świeża papryczka chili
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Pikantna ciecierzyca po indyjski

 

Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i zostawić na noc. Rano przecedzić i przepłukać na sicie i ugotować.

Na dużej patelni rozgrzać olej ( w oryginale ghee).

Pomidory sparzyc i obrać ze skóry. Pokroic w kostkę.

Podsmażyć na nim  pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku oraz imbir przez 3 – 4 minuty . Dodać resztę przypraw i smażyć przez minutę.

Dołożyć pomidory, ciecierzycę i wodę.

Dusić na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu można przemieszać i jeśli trzeba podlać wodą.

Na koniec dodać posiekaną kolendrę i sok z cytryny.

Pikantna ciecierzyca po indyjski

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



4 thoughts on “Pikantna ciecierzyca”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here