Warzywny pasztet z ciecierzycy

Warzywny pasztet z ciecierzycy

Ostatnio słabo mi idzie pisanie tutaj. Przyznam, że dopadło mnie jakieś zniechęcenie. Po statystykach widzę,że zaglądacie tutaj, ale brak interakcji z waszej strany sprawia, że mam wrażenia jakbym prowadziła ten blog sama dla siebie. Dlatego coraz trudniej mi tutaj pisac, no bo czy to ma sens?

Nie oznacza to jednak, że przestałam gotować i piec. W mojej kuchni ciągle powstają nowe dania.

Dzisiaj zapraszam was na wegetariański, ba nawet wegański, bezglutenowy pasztet z soczewicy. Smaczna propozycja dla tych którzy mięsa nie jedzą lub po prostu mają ochotę na odmianę.

300 g ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 marchewka

10 – 15 cm biały kwałek pora

2 ząbki czosnku

¾ szkl passaty pomidorowej

1 szkl wody

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka kozieratki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka sosu sojowego

olej

ziarna słonecznika

warzywny,bezglutenowy pasztet z ciecierzycy

Na patelni rozgrzać olej, dodać kumin, kozieratkę i paprykę. Dodać pokrojoną cebulę,marchewkę i pora. Warzywa zeszklić. Dodać resztę składników i dusić, aż całość zgęstnieje. Wystudzić

warzywny,bezglutenowy pasztet z ciecierzycy

Po wystudzeniu warzywa zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ją warzywami, posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180ºC  przez 45 minut.

warzywny,bezglutenowy pasztet z ciecierzycy

Smacznego :)

Ps. Jeżeli jesteście niecierpliwi, możecie pominąć etap pieczenia i zjeść pasztet bezpieczenia jako pastę.

 

 

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Warzywny pasztet z ciecierzycy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *