Pierogi z serem i truskawkami

Pierogi z serem i truskawkami to danie na szybko z mojego rodzinnego domu. Takie które jadlam jak rodzice nie mieli czasu gotować. Zawsze paczka czekała na mnie w zamrażalce.
Pierogi z serem i truskawkami. Jakie to było dobre!
Wiem, że wiele osób woli pieroci z samymi owocami, ale dla mnie to smak dzieciństwa i zawsze z radością zjem porcje.
farsz :
- 500 g truskawek ( mogą być mrożone )
- 500 g białego sera
- 2 łyżki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )
- cukier do posypania truskawek
Robimy ulubione ciasto na pierogi. Jeżeli nie macie swojego faworyta możecie zrobić ciasto z przepisów na blogu tu lub tu.
Mrożone truskawki trzeba lekko rozmrozić
Twaróg zmiksować z truskawkami i cukrem, opcjonalnie dodać ekstrakt i wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółka. Na każdym kłaść łyżkę nadzienia i sklejać.
Pierogi wkładać porcjami do gotującej wody z dodatkiem oleju, który zapobiegnie sklejaniu pierogów.
Wyjmować 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Czas gotowania zależy od grubości ciasta.
Podawać ze śmietaną i zmiksowanymi truskawkami lub śmietaną z cukrem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Idealne na lato!
Szkoda, że truskawki już się kończą, robiłam kilka razy i bardzo nam smakowały.
Bardzo odpowiada mi połącznie owoców z twarogiem. Truskawki się skończyły, więc tera robię te pierogi z jagodami.