Pierogi z serem i truskawkami
Pierogi z serem i truskawkami to danie na szybko z mojego rodzinnego domu. Takie które jadlam jak rodzice nie mieli czasu gotować. Zawsze paczka czekała na mnie w zamrażalce.
Pierogi z serem i truskawkami. Jakie to było dobre!
Wiem, że wiele osób woli pierogi z samymi owocami, ale dla mnie to smak dzieciństwa i zawsze z radością zjem porcje.
farsz :
- 500 g truskawek ( mogą być mrożone )
- 500 g białego sera
- 2 łyżki cukru
- cukier do posypania truskawek
Robimy ulubione ciasto na pierogi. Jeżeli nie macie swojego faworyta możecie zrobić ciasto z przepisów na blogu tu lub tu.
Mrożone truskawki trzeba lekko rozmrozić
Twaróg zmiksować z truskawkami i cukrem.
Ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółka. Na każdym kłaść łyżkę nadzienia i sklejać.
Pierogi wkładać porcjami do gotującej wody z dodatkiem oleju, który zapobiegnie sklejaniu pierogów.
Wyjmować 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Czas gotowania zależy od grubości ciasta.
Podawać ze śmietaną i zmiksowanymi truskawkami lub śmietaną z cukrem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bardzo odpowiada mi połącznie owoców z twarogiem. Truskawki się skończyły, więc tera robię te pierogi z jagodami.
Szkoda, że truskawki już się kończą, robiłam kilka razy i bardzo nam smakowały.
Idealne na lato!