Leniwe

Leniwe

Dzisiaj klasyka czyli leniwe.

Danie które dobrze pamiętam z dzieciństwa, jednak nie umiem napisać kiedy ostatnio robiłam je w mojej kuchni.

Kiedy w sklepie wpadł mi w oko ładny biały ser. Kupiłam go i od razu pomyślałam o leniwych. Takich z bułką tartą i masłem. A jak pomyślałam, to już nie było wyjścia i musiałam je zrobić.

  • 600 – 700 g białego sera
  • 1 niepełna szkl, ( 150 g ) mąki pszennej
  • 2 jajka

dodatkowo:

  • bułka tarta
  • masło
  • cukier

Twaróg rozdrobnić. Można to zrobić widelcem ( wtedy będą wyczówaln grudki w leniwych  albo przepuszczając przez maszynkę ( otrzymamy gładkie kluski ).

Do twarogu dodać mąkę i jajka,wszystko razem połączyć w jednolite ciasto.

Podzielić na 4 części. Z każdej porcji uformować wałek o średnicy ok. 3 -4 cm. Odkrawać kawałki pod kątem tak,żeby powstały romby.

Zagotować wodę w garnku, lekko osolić.

Wkładać leniwe porcjami.

Wyjmować łyżką cedzakową minutę po wypłynięciu.

Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i posypane cukrem.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


1 thought on “Leniwe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.