Kopytka z dodatkiem dyni

Kopytka z dodatkiem dyni

W zamrażalniku zostało mi kilka paczek dyniowego pure z pieczonej dyni.

Idzie wiosna, więc postanowiłam się ich pozbyć.

Pomyślałam o dodaniu tej dyni do zimniaków. ne wiedziałam tylko czy zrobić kotlety czy kopytka.

Wygrały korytka i okazało się, że był to bardzo dobry wybór.

Moim zdaniem to bardzo udane połaczenia.

Dodatkowym walorem jest ich słoneczny wygląd, szczególnie cenny w pochmurne, deszczowe dni.

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 300 g pure z pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 2 szkl ( 300 g ) mąki pszennej
  • 2 łyżki ( 50 g ) mąki ziemniaczanej

kopytka z dynią

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i przepuścić przez maszynkę.

Jeżeli pure z dyni jest słabo rozdrobnione, je tez można zmielić.

Do zmielonych ziemniaków i dyni dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

Potem je podzielić na części, z każdej formować wałek  średnicy około 3 cm. W razie potrzeby podsypując mąką.

Kroić je na kawałki w kształcie kopytek.

Gotować porcjami w osolonej wodzie.Uważając, zeby woda za bardzo nie bulgotała.

Wyjmować łyżką cedzakową lub sitkiem 2 – 3 minuty po wypłynięciu.

Można jeść od razu po ugotowaniu lub po podsmażeniu. W obu wersjach kopytka są pyszne.

kopytka z dynią

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek

10/10 - (1 vote)


1 thought on “Kopytka z dodatkiem dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.