Tarta z porem i wędzonym twarogiem
Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie.
Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny.
Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć.
ciasto :
- 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej
- 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
nadzienie :
- ok. 10 cm kawałek pora
- 250 g wędzonego twarogu
- 200 g śmietany kremówki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- opcjonalnie ugotowane mięso z kurczaka
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i solą.
Wkroić zimne masło, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Uformować kulę.
Formę do tarty Ø26 cm posmarować masłem.
Ciasto rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką.
Przenieść do formy, wykładając nim dno i brzegi.
Schłodzić w lodówce.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia, dla lepszego dopasowania można go zgnieść.
Na wierzch wysypać coś obciążającego. Ja mam do tego celu przeznaczoną fasolę, ale może to być ryż, groch czy też specjalne ceramiczne kulki.
Piec 10 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić do pieca na 5 – 10 minut.
Pora przeciąć na pół i pokroć w paski.
W misce wymieszać jajka ze śmietaną i musztardą.
Dodać rozkruszony twaróg i jeśli macie ugotowane, pokrojone mięso kurczaka.
Wszystko wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.
Piec w 180ºC ok. 40 minut. Masa powinna się ściąć i ładnie zrumienić.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pyszna! Nie ma to jak upieczony por. U na tarta sprawdzila sie jako pyszna kolacja. Z lampka czerwonego wina, oczywiscie :-)
Ciekawe połaczenie smaków :-)
To było trochę takie czyszczenie lodówki :)
Fajna tarta :) lubię pora i zjadłabym pokaźny kawałek takiej tarty :)
Miło mi :)
Cudowna tarta. Bardzo lubię por :-)
Ja w sumie chyba też, sama nie wiem dlaczego tak żadko go używam w kuchni.
Lubię wytrawne tarty, por i twaróg to świetne dodatki …. mniam :)
:)
Pyszności, uwielbiam takie wytrawne tarty ;)
ja też :)