Tartaletki z jarmużem

Tartaletki z jarmużem
9.8/10 - (5 votes)

Bardzo prosta przekąska.

Kruche ciasto z dodatkiem jarmużu i sera.

Takie niby nic, ale wart zrobić, bo smakuje super.

Robiłam te tartaletki w dwóch wersjach: z pokruszoną roladą z sera koziego i z plastrami dojrzewającej rolady serowej. Obie wersje bardzo smaczne.

ciasto :

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól

farsz :

  • 1 duża ( 170 g ) cebula
  •  150 g jarmużu
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g koziego sera

 tartaletki z jarmużem

Do mąki  i soli dodać posiekane zimne masło, jajko i żółtko. Szybko zagnieść kruche ciasto.

Wylepić nim 6 foremek do tartaletek.

Schłodzić przez godzinę w lodówce.

W tym czasie przygotować farsz.

Cebulę drobno pokroić i obsmażyć na oleju.

Dodać porwane na małe kawałki liście jarmużu. Poddusić. Posolić.

Foremki ze schłodzonym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut.

Podpieczone tartaletki napełnić jarmużem z cebulą.

Na wierzch każdej położyć kawałki koziego sera.

tartaletki z jarmużem

tartaletki z jarmużem

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here