Tartaletki z jarmużem

Bardzo prosta przekąska.
Kruche ciasto z dodatkiem jarmużu i sera.
Takie niby nic, ale wart zrobić, bo smakuje super.
Robiłam te tartaletki w dwóch wersjach: z pokruszoną roladą z sera koziego i z plastrami dojrzewającej rolady serowej. Obie wersje bardzo smaczne.
ciasto :
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól
farsz :
- 1 duża ( 170 g ) cebula
- 150 g jarmużu
- 1 łyżka oleju
- 300 g koziego sera
Do mąki i soli dodać posiekane zimne masło, jajko i żółtko. Szybko zagnieść kruche ciasto.
Wylepić nim 6 foremek do tartaletek.
Schłodzić przez godzinę w lodówce.
W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę drobno pokroić i obsmażyć na oleju.
Dodać porwane na małe kawałki liście jarmużu. Poddusić. Posolić.
Foremki ze schłodzonym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 15 – 20 minut.
Podpieczone tartaletki napełnić jarmużem z cebulą.
Na wierzch każdej położyć kawałki koziego sera.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.


