Tarta z figami, porem i kozim serem

Dawno temu zrobiłam podobna tarte, nawet ją obfotografowałam i planowałam wrzucić na blog. Niestety nie zapisałam przepisu.
A ponieważ z reguły gotuję wg tego co mi akurat przyjdzie do głowy, to czasami trudno mi jest powtórzyć danie, żeby wyszło identycznie.
Chyba, że sobie zapiszę, dopracuję i podzielę się nim z wami na blogu.
Trzeba więc było tarte odtworzyć i zrobić tak jak mi się wydaje, że będzie dobrze.
Zrobiłam.
I powiem wam, że wyszło pysznie.
Zapiszcie więc sobie ten przepis, żeby wam nie zginął w czeluściach internetu i róbcie!
Z podanych składników wyjdą dwie tarty, ale zapewniam was, że to żaden problem.
Znikną szybciutko.
Ser kozi najlepszy będzie taki w mini roladkach.
ciasto:
- 2 szklanki ( 320 g ) mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki ( 60 ml ) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- ½ szklanki ( 75 g ) sezamu
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- 1 duży por
- 6 dojrzałych fig
- 200 g sera miękkiego sera koziego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól

Mąkę wymieszać z sezamem i solą.
Dodać pokrojone w kostkę masło, jajko, jogurt.
Zagnieść ciasto. Można do tego użyć malaksera lub zrobić to rękami.
Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować kulkę.
Spłaszczyć, tak by powstał ok 2 cm placek. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi oczyścić pora z brzydkich liści i piasku.
Przeciąć na pół i pokroić w paski.
Na patelni roztopić masło, dodać pora, posolić i lekko poddusić.
Pod koniec dodać musztardę i miód. Wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30 cm. Brzegi nie muszą być równe.
Na ciasto nałożyć pora, pokrojone w plastry figi i kawałki koziego sera, zostawiając ok 3 cm wolnego brzegu.
Brzeg zawinąć tak by powstał rant tarty.
Włożyć do nagrzanego piekarnika razem z papierem do pieczenia. Można sobie pomóc podkładając do przeniesienia tarty deskę.
Piec ok 30 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Kupiłam w Biedrze figi i myślałam co tu wymyślę żebybyło smacznie. Teraz już wiem. Będzie tarta. Dziękuję za inspirację.