Pyszne ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe
8.5/10 - (4 votes)

Dzisiaj Dzień Babci. Jutro dzień dziadka. Do tego dzisiaj mój mąz i ja mamy imieniny. Jest więc co świętować.

Zapraszam was zatem na pyszne ciasto marchewkowe.

Zdjęcia nie oddają jego urody, ale mam nadzieję, że mimo to uda mi się was zachęcić do upieczenia go.

To ciast marchewkowe jest wilgotne, ale nie ciężkie i bardzo aromatyczne. Po prostu musicie go spróbować.

  • 3¼ szkl ( 520 g  ) mąki pszennej
  • 1¾ szkl ( 385 szk ) brązowego cukru
  • 1½ szkl ( 315 g ) oleju rzepakowego
  • 6 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki zmielona gałka muszkatołowa
  • 0,25 łyżeczki zmielonych goździków
  • 3 – 4 szt ( 500 – 550 g ) marchewki

opcjonalnie:

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan i / lub ½ szklanki rodzynek

krem :

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

  • orzechy do dekoracji

Pyszne ciasto marchewkowe

Ciasto :

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce ze średniki oczkami.

Jajka, cukier i olej ubić do uzyskania gładkiej błyszczącej masy.

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i partiami dodawać do jajek. Można to robić dosypując stopniowo do miksowanej masy lub mieszając łyżką.

Na koniec dodać marchewkę i wszystko razem połączyć. Na tym etapie można też dodać ulubione bakalie.

Do upieczenia potrzebujemy dwóch takich samych tortownic. W zależności jak wysokie chcecie mieć ciasto mogą mieć one średnice 22 lub 24 cm.

Można też ciasto upiec w jednej formi i po wystudzeniu przekroić. Jednak pieczenie może zając wtedy trochę więcej czasu.

Piec w 180ºC przez około godzinę.

Ciasto jest gotowe, kiedy wsadzony w nie patyk po wyciągnięciu jest suchy.

Ostudzić nie wyciągając z formy.

Pyszne ciasto marchewkowe pyszne ciasto marchewkowe

pyszne ciasto marchewkowe pyszne ciasto marchewkowe

Krem :

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło.

Dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę.

Następnie partiami dodawać serek aż do uzyskania gładkiej masy.

Na koniec wlać sok z cytryny i wmieszać go w krem.

Składanie:

Ciasta wyjąć z formy.

Ułożyć tak, żeby spody łączyły się ze sobą, jeżeli ciasto wyrosło nierówno, część dolnego blatu trzeba przyciąć, jeżeli jest to lekka nierówność, to nic nie szkodzi.

Na ciasto wyłożyć część kremy, nakryć drugim krążkiem i całość posmarować kremem.

Dekorować wg uznania. Mogą to być np. kawałki orzechów lub krokant orzechowy.

Ciasto schłodzić w lodówce.

pyszne ciasto marchewkowe

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek



21 thoughts on “Pyszne ciasto marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here